Još jedna europska država legalizirala eutanaziju, objavili i uvjete

Jasmina Grgurić
3. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Kako je i najavila, Austrija se svrstala u rijetke europske zemlje u kojima je dozvoljena eutanazija, odnosno potpomognuto ubojstvo. Tamošnje vlasti najavile su uvjete pod kojima će takav postupak biti moguć.

Foto: Pixabay

Zakon koji dopušta eutanaziju odraslim osobama koje su smrtno bolesne ili imaju neku trajnu tešku bolest, stupio je na snagu prije dva dana u Austriji. Parlament je odobrio novi zakon još u prosincu, nakon što se o njemu očitovao Ustavni sud.

Još jedna država ozakonila eutanaziju: "Od sada imamo humanije društvo"

Potpomognuto samoubojstvo bit će strogo regulirano. Svaki slučaj procijenit će dvoje liječnika, od kojih jedan mora biti stručnjak za palijativnu medicinu. Vlada je također namijenila sredstva za razvoj palijativne skrbi kako bi se osiguralo da nitko ne bira smrt ako postoje druge opcije, piše Index.

Aktivna pomoć pri samoubojstvu u Austriji ostaje zabranjena, a nova pravila izričito isključuju maloljetnike i osobe s mentalnim bolestima. Odrasle osobe koje žele okončati život morat će predočiti dijagnozu i imati potvrdu da su sposobne same donositi odluke.

Nakon što dobiju odobrenje dvoje liječnika, morat će pričekati 12 tjedana kako bi razmislili o svojoj odluci ili dva tjedna ako su smrtno bolesni. Ustraju li u odluci, moći će dobiti lijekove za samoubojstvo u ljekarnama nakon što obavijeste odvjetnika ili bilježnika. Imena tih ljekarni neće biti poznata javnosti.

Inače, potpomognuto samoubojstvo u Austriji dosad se kažnjavalo s do pet godina zatvora.

Eutanazija je legalna i u Švicarskoj, Španjolskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

 

Još jedna europska država legalizirala eutanaziju, objavili i uvjete
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap