Još jedna država ozakonila eutanaziju: “Od sada imamo humanije društvo”

Jasmina Grgurić
9. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Kada je riječ o Europi, eutanazija je legalna u Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu, a izvan nje u Kanadi, Kolumbiji, više država SAD-a i Australiji. Tom se popisu sada pridružuje i Novi Zeland, dok se u još mnogim zemljama priprema teren za “ubojstvo iz milosrđa”. Da su sada humanije i milosrdnije društvo smatraju upravo oni koji su zakon progurali u parlamentu.

Ilustracija: Rawpixel

Novi Zeland ozakonio je potpomognuto ubojstvo. Rezultat je to referenduma na kojem se prije godinu dana čak 65 posto građana izjasnilo u korist eutanazije.

Nju će moći zatražiti svaka terminalno bolesna osoba kojoj je ostalo manje od šest mjeseci života. Liječnici se moraju pobrinuti da je pacijent dobro informiran te da su zadovoljeni svi drugi zakonski kriteriji, poput psihičkog stanja osobe i slično.

“Od sada imamo humanije i milosrdnije društvo” – rekla je Brooke van Velden, zamjenica predsjednika stranke ACT  koja je podnijela prijedlog zakona parlamentu.

Njihov je stav da je to zakon koji omogućuje izbor, kontrolu i milosrđe onima koji pate.

Peta europska zemlja: Portugal je na korak od legaliziranja eutanazije

Očekivano, ne slažu se svi s ovom odlukom. Kritičari smatraju da bi potpomognuto umiranje moglo biti zlorabljeno sa svrhom smanjivanja troškova zdravstvene skrbi, što bi pogoršalo pitanje diskriminacije Maora i ostalih pacifičkih zajednica.

Smatraju i da bi kronični bolesnici mogli osjećati pritisak na eutanaziju kako ne bi bili na teret bližnjima. Također, kritičari ističu potrebu jačanja palijativne skrbi kako bi oni koji žele živjeti do kraja imali bolje uvjete.

Ministarstvo zdravstva procjenjuje da bi eutanaziju godišnje moglo zatražiti do 950 ljudi te da bi za do 350 njih zahtjev mogao biti odobren. Također, postupak se ne bi provodio u javnim bolnicama, kako pišu tamošnji mediji, dok kriterije neće biti lako zadovoljiti pa se većina ipak nada kako bi se radilo o znatno manjem broju osoba koje bi se odlučile na ovaj postupak.

Još jedna država ozakonila eutanaziju: “Od sada imamo humanije društvo”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap