Peta europska zemlja: Portugal je na korak od legaliziranja eutanazije

Josip Mihaljević
21. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Portugalski parlament ovoga je tjedna izglasao pet zakona u korist legalizacije eutanazije za smrtno bolesne ljude. Zanimljivo, isti parlament je o ovome glasao i prije dvije godine, kada im je nedostajalo tek nekoliko glasova.

Ilustracija: Pixabay

Portugal je ovoga tjedna u parlamentu izglasao pet zakona u korist eutanazije, piše nbcnews.com. Ako stvari prođu po planu, postat će jedna od rijetkih svjetskih zemalja koje dopuštaju tu proceduru.

Predsjednik Marcelo Rebele de Sousa mogao bi pokušati blokirati zakon, no kako nema izvršnu vlast, zakoni se mogu potvrditi u parlamentu.

Zakoni su prošli prvu parlamentarnu proceduru, nakon čega ih posebna komisija šalje predsjedniku na potpis. Ako

Liječnici protiv eutanazije: "Ako to dopustimo, ljudi će se osjećati kao da su teret drugima"

ih on odbije potpisati, parlament ih u njihovoj verziji “drugog čitanja” može direktno usvojiti. Svih pet zakona je izglasano u parlamentu bez većih problema, a zanimljivo je da su o istim zakonima glasali prije dvije godine, kada su ih je svih pet bilo odbijeno.

 

Portugal bi uskoro mogao postati peta europska zemlja u kojoj će liječnici pacijentima posve legalno davati smrtonoste injekcije – danas to već rade u Belgiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj.

Ako zakon prođe, bit će potrebna dva liječnika (barem jedan koji je specijaliziran za specifičnu bolest zbog koje se traži eutanazija) i psihijatar koji moraju potvrditi pacijentovu želju da umre. Nakon njihovog dopisa, konačnu odluku donosi posebna komisija.

Kako bi obeshrabrili ljude da putuju u Porugal kako bi skonačli svoj život, zakon će vrijediti samo za građane Portugala.

Stotine prosvjednika je u tijeku izglasavanja bilo okupljeno ispred zgrade parlamenta, s transparentima na kojima su stajale poruke poput: “Eutanazija ne staje na kraj patnji, nego životu”.

Borbu protiv legalizacije eutanazije u Portugalu vodila je Katolička crkva, koja je od političara barem zatražila da provedu narodni referendum.

Peta europska zemlja: Portugal je na korak od legaliziranja eutanazije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap