Još jedna država odlučila obavezno cijepiti sve starije od 60 godina

Jasmina Grgurić
7. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Slaba procijepljenost komplicira epidemiološku situaciju u sve više zemalja. Mnoge se odlučuju na oštrije mjere koje ograničavaju okupljanja i blagdanska događanja. Nakon Austrije i Grčke, koja će necijepljene građane starije od 60 godina nakon 16. siječnja kažnjavati sa 100 eura mjesečno, odluku o obaveznom cijepljenju donijela je i Češka.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Češka vlada odlučila je da će cijepljenje protiv covida-19 biti obavezno za sve koji rade u bolnicama i staračkim domovima, kao i za policajce, vojnike i neke druge profesije, ali i za sve građane starije od 60 godina, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Adam Vojtech, piše Jutarnji list.

cijepljenje
Još jedna europska zemlja uvodi obavezno cijepljenje za starije od 60 godina

Češka ima 59 posto cijepljenih, što je manje od prosjeka Europske unije (66 posto). Zbog pritiska oboljelih od Covida-19 na zdravstveni sustav, zaustavili su liječenje svih slučajeva koji nisu hitni.

Usporedbe radi, Hrvatska je na tek 50 posto cijepljenih prvom dozom, odnosno tek nešto više od 41 posto drugom.

Uredba bi u Češkoj trebala stupiti na snagu od ožujka, no tamo na čelo države dolazi nova Vlada, i to desnog centra koja bi uredbu mogla i ukinuti, jer se protive obaveznom cijepljenju temeljem dobi. Visoki član nadolazeće koalicije preko vikenda je rekao da će buduća vlada ukinuti obvezu cijepljenja za građane preko 60 godine, no da bi cijepljenje moglo biti obavezno za izabrane profesije.

Ministar Vojtech je rekao da se svejedno ide s uvođenjem uredbe.

“Uvjereni smo da je ovo ispravan put”, rekao je.

Još jedna država odlučila obavezno cijepiti sve starije od 60 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap