Crobarometar: Milanovića i Vladu najviše podržavaju stariji od 60 godina

Josip Mihaljević
26. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Crobarometar za siječanj 2022. godine otkriva trenutačnu podršku političkim strankama. Kod onih koje prelaze izborni prag nema većih promjena, ali je zanimljiv skok nezadovoljnika radom vlade kojih je čak 66 posto. Ipak, među onima koji podržavaju rad Vlade najviše je starijih od 60 godina.

milanović plenković

Foto: Zoran Milanović i Andrej Plenković | Youtube screenshots

Dnevnik Nove TV objavio je jučer najnovije istraživanje javnog mnijenja za siječanj 2022. godine. Poredak stranaka koje prelaze izborni prag već je dugo isti – HDZ je prvi s 30,1 posto podrške, SDP je na neuvjerljivo drugom mjestu s 13,5 posto, a iza njih slijede Možemo s 9,4 posto, Most s 8,8 posto i Domovinski pokret s ravno 6 posto podrške javnosti.

To su ujedno i sve stranke koje prelaze izborni prag. Slijede Centar (2,3 posto), IDS (1,8 posto), Fokus (1,6 posto), HSU i Radnička fronta (1,2 posto), HNS (1 posto), a ostale stranke su ispod 1 posto.

Neodlučnih birača je 16,8 posto.

Od rejtinga stranka zanimljivija je popularnost i podrška političarima

Iako HDZ rutinski po anketama javnog mnijenja osvaja tridesetak posto podrške, iste ankete govore kako većina građana nije zadovoljna radom Vlade. U ovom mjesecu zabilježen je najveći skok nezadovoljnika u zadnjih godinu dana i danas ih je 66 posto. Rad Vlade podržava 28 posto birača, a šest posto ih ne zna.

Najveću potporu Vlada ima među biračima koji su stariji od 60 godina, a najviše kritika dolazi od birača između 31 i 44 godine starosti.

Čak 73 posto građana smatra kako je smjer u kojem ide Hrvatska pogrešan, a 20 posto da je dobar.

Predsjednik Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar u državi, ali ankete sugeriraju da je i polarizirajuća figura. Da se radi o pozitivcu smatra  52 posto ispitanika, a negativnim ga ocjenjuje 42 posto ispitanika. Također je nešto popularniji među biračima starijim od 60 godina, a može računati na čak 37 posto podrške HDZ-ovih birača. Što se tiče popularnosti, slijede Tomislav Tomašević (48 posto podrške) i Ivan Penava (37 posto podrške).

O premijeru Andreju Plenkoviću pozitivno mišljenje ima 37 posto birača, a negativno 57 posto. I Plenković je nešto popularniji među starijim biračima. Dok Milanović simpatije osvaja u Zagrebu i okolici, Plenković je popularan u Slavoniji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap