Još jedan projekt za starije se bliži kraju: Umirovljenici su uživali u tjelesnim aktivnostima, ali i predavanjima

Ana Kanazir
15. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Diljem Hrvatske postoje različiti projekti namijenjeni starijim osobama koji traju određeno vrijeme. Tako i u Samoboru s radom završava projekt Gero centar Crvenog križa Samobor u sklopu kojeg su se održavale razne radionice, istraživanja, predavanja i druženja starijih osoba. Saznali smo sve detalje o samom projektu i njegovim aktivnostima od koordinatorice aktivnosti Gero centra Crvenog križa Samobor Karin Mihaljević.

Umirovljenici hodaju s nordijskim štapovima

Umirovljenici hodaju s nordijskim štapovima | Foto: Gero centar Crvenog križa Samobor

Gero centar Crvenog križa u Samoboru je projekt koji je trajao od 16. listopada 2020. godine i traje do 16. listopada ove godine. Ovaj projekt je financiran s 85 posto iznosa iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz državnog proračuna. Partneri u projektu bili su Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, grad Samobor, grad Sveta Nedelja, Hrvatski zavod za socijalni rad – područni ured Samobor, Udruga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja ‘Zajedno’, Udruga Etno Fletno i Udruga sindikata umirovljenika Hrvatske Samobor.

kreativni u mirovini
Projekt Kreativni u mirovini: 'Sudjelovanjem na radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine'

Projekt za poboljšanje kvalitete života umirovljenika

Projekt Gero centar Crvenog križa u Samoboru je trajao tri godine, a u sklopu njega su ispunjeni razni zanimljivi ciljevi, razvijeni su i različiti programi za starije osobe, a održali su se i Festivali zrele dobi kao i javne tribine s temama o aktivnom starenju. Ovaj projekti je dio poziva ‘Pridruži se – Aktivni u mirovini’, a financiran je 85 posto iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Cijeli projekt je krenuo u jeku pandemije COVID-a pa je u aktivnostima mogao sudjelovati samo manji broj ljudi. Ipak, s vremenom se ovaj broj povećavao, a kako nam je rekla koordinatorica projekta povećao se i broj samih aktivnosti.

– Cilj projekta bio je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja na području gradova Samobor i Sveta Nedelja, a u svrhu povećanja kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika na području Samobora i Svete Nedelje, rekla nam je koordinatorica projekta Karin Mihaljević.

Raznolikost programa

Također, projektom su razvijeni i provedeni razni programi na kojima su se umirovljenici mogli družiti i uživati, ali i unaprijediti svoja znanja i iskustva. Tako je na projektu Gero centra Crvenog križa razvijen i proveden program jačanja socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina umirovljenika u lokalnoj zajednici u okviru kojega je održano šest književnih susreta, proveden je i program poludnevnog boravka u okviru kojega je provedeno 675 različitih aktivnosti, od družionica do izleta, kreativne radionice, predavanja pa do raznih tjelesnih aktivnosti poput medicinske gimnastike ili nordijskog hodanja. Umirovljenici su imali priliku i proći osam radionica prve pomoći, a mogli su i saznati više o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti na ukupno 165 različitih radionica.

Kako nam je otkrila Mihaljević, u projekt su bili uključeni i volonteri u programu međugeneracijske suradnje pri čemu su se održale 33 kulinarske radionice, 33 radionice izrade samoborskog tradicionalnog nakita i dvije volonterske akcije.

Klub umirovljenika Volonter penzioner
Projekt Volonter penzioner: 'Nastojimo povećati kvalitetu života umirovljenika, a njima je drago što mogu biti korisni u zajednici kroz volontiranje'

Popularne su bile radionice o narodnoj medicini

Ipak, ni to nije sve jer se svake godine trajanja projekta održao i trodnevni ‘Festival zrele dobi’, kao i javne tribine o aktivnom starenju. Saznali smo i koje su aktivnosti bile posebno zanimljive umirovljenicima, kao i u kojima su aktivnostima baš uživali.

– Našim korisnicima su se na početku, zbog pandemije, najviše svidjele aktivnosti nordijskog hodanja i nordijske šetnje gradom, obzirom da su se tako mogli družiti u većem broju i na svježem zraku što je i ostala naša aktivnost s najvećim brojem korisnika (grupa u Samoboru koju održavamo 3 puta tjedno ima 25-30 stalnih korisnika). Također provodimo i medicinsku gimnastiku pod stručnim vodstvom i u našem prostoru jednom tjedno vježbaju 3 grupe po 10 korisnika koje su konstantno popunjene. I svi drugi oblici aktivnosti (radionice i predavanja) bili su dobro posjećeni, a veliku popularnost su imale radionice o narodnoj medicini i bilju. Mnogi korisnici su se s veseljem podsjetili i vještina prve pomoći. Oko književnih susreta su korisnici isprva bili malo skeptični, ali su naše radionice dobro prihvaćene s obzirom na to da su korisnici imali priliku i sami se kreativno izraziti pisanjem, otkrila nam je Mihaljević.

Kraj Gero centra ne znači i kraj druženja

Na kraju je koordinatorica projekta priznala kako je potreba za ovakvim i sličnim projektima velika, ali i kako su korisnici aktivnostima jako zadovoljni. Dodala je i kako se nakon završetka aktivnosti sami umirovljenici mogu organizirati i samostalno ih provoditi i družiti se.

– Kako je za neke aktivnosti ipak potrebno financiranje s našim partnerima upravo radimo na donošenju dugoročnog programa i sporazuma kojim bi riješili takve potrebe i povećali održivost projekta nakon njegovog završetka, rekla je za kraj Mihaljević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap