Jeste li znali da u pošti morate platiti ležarinu za određene pošiljke ako ih ne pokupite odmah idući dan?

Ana Kanazir
15. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Ako niste bili kod kuće kada vam je poštar donio pošiljku, dobit ćete papirić na kojem piše do kada se pošiljka može podići i u kojem točno poštanskom uredu. Ipak, ležarina se naplaćuje jedan dan nakon ostavljene obavijesti. Važno je napomenuti kako ovo vrijedi samo za pošiljke teže od 500 grama.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Na internetu smo vidjeli informacije kako su građani zabrinuti oko plaćanja ležarina pošiljke, ali su nam iz Hrvatske pošte rekli kako se ova usluga naplaćuje dugi niz godina, točnije dugi niz desetljeća, a objasnili su i u kojem se točno slučaju plaća ležarina pošiljke.

poštanska marka
Hrvatska pošta izdala prigodnu poštansku marku u povodu 100 godina mirovinskog osiguranja u RH i HZMO-a

Koliko se plaća ležarina?

Ležarina u iznosu od tri kune dnevno naplaćuje se isključivo za pošiljke mase veće od 500 grama koje korisnik nije preuzeo u roku od jednog dana nakon ostavljene obavijesti o prispijeću.

– Primjerice, ako poštar u ponedjeljak ostavi obavijest o prispijeću, a korisnik pošiljku preuzme u četvrtak tada ukupni iznos ležarine iznosi šest kuna. Ako korisnik istu pošiljku preuzme u utorak, u tom slučaju nema naplate ležarine. U rok za preuzimanje ne uračunava se dan kada je obavijest ostavljena, neradni dani poštanskog ureda, ni dan preuzimanja pošiljke, objasnili su iz pošte.

Dodali su i kako korisnici sve više naručuju online, što onda utječe i na povećanje broja, volumena i težine pošiljke. Zbog toga su predstavljeni paketomati. Za isporuku pošiljaka putem paketomata se ne naplaćuje ležarina.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Jeste li znali da u pošti morate platiti ležarinu za određene pošiljke ako ih ne pokupite odmah idući dan?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap