Jeste li znali da HRT-ovi inkasatori mogu naplatiti pristojbu ako vas uhvate s mobitelom u ruci?

Ana Kanazir
13. listopada 2022.
Novosti
A- A+

HRT-ova mjesečna pretplata plaća se 80 kuna, a inkasatori se brinu da se ona i stvarno plaća. Morate je plaćati ako imate televizor, ali i bilo koji drugi uređaj putem kojeg se pomoću aplikacija i prijenosa mogu gledati njihovi programi ili slušati Hrvatski radio. U ovu kategoriju ulaze i mobiteli.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

S druge strane, mnogo se ljudi žali kako su upravo inkasatori vrlo agresivni kada dolaze u domove provjeriti tko plaća pristojbu, a na njihov rad su se redakciji Dnevnika Nove TV požalili građani.

Zna se i na što točno ide mjesečna pristojba

Novci od pretplate HRT-u inače su raspodijeljeni ovako: 68 posto ide HRT-u, 11 posto za emitiranje, za Hrvatsko društvo skladatelja, i za Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, kao i za Udrugu za zaštitu fonogramskih prava. 4,5 posto odlazi Vijeću za elektroničke medije, Hrvatskom audiovizualnom centru i Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Odvjetnica Dijana Kladar kaže kako bi vas kontrolor HRT-a mogao zaustaviti na cesti i tražiti vas da mu pokažete mobitel kako bi vidio plaćate li pretplatu. Osim što vam mogu naplatiti kaznu kada ne plaćate pristojbu, inkasatori često zvone po vratima, a nekada znaju biti i nešto agresivniji kod pokušaja ulaska u stanove.

– On će vrlo vjerojatno biti vrlo agresivan jer je od svoje kuće dobio nalog da uhvati što više ljudi”, rekla je Kladar za Dnevnik Nove TV.

hrt prisavlje
Vodstvo HRT-a traži podizanje TV pretplate: 'Plaće su nam ionako ispod državnog prosjeka'

Oglasio se i Visoki upravni sud

Svoje iskustvo je podijelila i Ana Knežević iz Hrvatske udruge prava potrošača: – Agent je kucao na vrata. Bio je baš agresivan da se dijete uznemirilo i počelo vrištati i plakati, remeti se privatnost doma što je Ustavom zabranjeno.

U više navrata jednako je presudio i Visoki upravni sud, a ovo je navod iz presude.

– Izričaj odredbi HRT-a dopušta interpretaciju da bi ovlaštena osoba HRT-a mogla bez ikakvih ograničenja ulaziti u domove građana radi utvrđivanja činjenica posjeda prijamnika, dakle propisati prava i obveze za koje nema zakonske ovlasti, a koje normiranje bi bilo protivno drugim propisima više pravne snage ili kojim bi bila kršena neka druga ustavna i zakonska prava. Provedba ovlasti HRT-a i kontrole ne smiju biti takve da oduzimaju ili ograničavaju druga prava obveznika pristojbe (prava na privatnost, prava na nepovredivost doma).

Bez obzira na to što je cijena pretplate ista već deset godina, Programsko vijeće HRT-a je zatražilo promjenu zakonskih propisa koja bi omogućila povećanje TV pretplate, o čemu smo pisali ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap