Jeste li vidjeli snježnu kartu? Past će do 30 cm snijega, prve pahulje već za vikend

Jasmina Grgurić Zanze
5. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Zima će napokon pokazati zube uz pad temperature nakon iznadprosječno toplog vremena. Donijet će nam to i snježne pahulje koje će stvoriti i do 30 centimetara debeo pokrivač preko skoro cijele Hrvatske. Snijega će biti posvuda, a očekivati ga možemo već u nedjelju. Ipak, iz DHMZ-a upozoravaju na oprez prilikom kretanja na putovanja.

Snježna karta DHMZ-a

Snježna karta DHMZ-a

Hrvatsku će do utorka prekriti snježni pokrivač debljine i do 30 centimetara, ako je suditi prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ta količina snijega očekuje se mjestimice u Lici i Gorskom kotaru, a više od 10 do 20 centimetara zabijelit će dio zemlje uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Pahulje se očekuju u cijeloj zemlji, osim u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Prve pahulje stižu nam već ove nedjelje

Starija ženska osoba u snijegu
Iz Štampara upozorili: Starije osobe trebaju izbjegavati hladnoću, ali i paziti na nekoliko stvari

Kartu s debljinom snježnog pokrivača objavio je ovih dana DHMZ, uz prognozu hladnog vremena u nadolazećim danima. Nakon rekordno tople prošle godine i iznadprosječno toplog početka 2024. godine, stiže zima koja će početi promjenom vremena s petka na subotu, uz izraženije zahlađenje u nedjelju, 7. siječnja. Hladnijeg vremena posebno se trebaju čuvati starije osobe, o čemu smo pisali ovdje.

– Jugo će u subotu biti vrlo jako i olujno, a s premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će u nedjelju potkraj dana, u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak u nizinama središnje i istočne Hrvatske, izvijestili su iz DHMZ-a.

Jugo i bura: Oprezno s putovanjima, posebno u nedjelju

Okrutna ljepota Velebita kao inspiracija za 44 godine radnog vijeka Ante Vukušića

Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji, a uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu te poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja i na obali, uglavnom samo pod Velebitom. Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna.

– Planirate li putovanje za vikend, pratite prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave te budite spremni na zimske uvjete, posebice u nedjelju poslijepodne kada bi zbog bure na Jadranu te zbog snijega i vjetra u gorskom području moglo biti mnogobrojnih ograničenja i poteškoća u prometu, zaključuju državni meteorolozi.

Kako se zaštititi od hladnoće, možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap