Jeste li se ikada pitali kako se brod ili voćka stavljaju u bocu? Donosimo objašnjenje

Matej Markovinović
26. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Brodovi u bocu stavljaju se još od polovice 19. stoljeća, a sve je započelo jer je mornarima na pučini bilo – dosadno. Osim broda, u bocu se stavljaju voćke poput kruške ili jabuke. Ako vam to sve stavlja upitnike iznad glave, ne brinite, mi ćemo vam objasniti kako se to radi.

Foto: Unsplash

Znate onaj osjećaj kada nešto vidite toliko neobično, da se jednostavno morate upitati – kako je to dospjelo tamo. Upravo taj osjećaj dožive mnogi ljudi kada ugledaju brod u boci ili pak krušku ili jabuku u nekom alkoholnom piću.

Iz tog smo razloga odlučili istražiti kako se brod može staviti u bocu i voćka u alkohol.

Brod u boci

Krenimo ispočetka. Kako bi ubili vrijeme na pučini, mornari su nekada izrađivali male makete brodova koristeći drvo i tkaninu. Ta se vještina s vremenom razvijala, pa su i uratci bili poprilično detaljni i impresivni. Međutim, brodovi se nisu počeli stavljati u bocu sve do polovice 19. stoljeća.

Mislite da mladi najviše piju? Pogledajte koja dobna skupina najčešće konzumira alkohol!

Kako piše Wonderpolis, povjesničari smatraju da je razlog kasne pojave brodova u boci, upravo činjenica da se do polovice 19. stoljeća nisu tako lako mogle naći boce napravljene od prozirnog stakla, koje su danas izrazito česte i lake za nabaviti.

No, da se vratimo na izradu broda u boci. Mnogi smatraju da se brod slaže unutar boce, što u neku ruku nije, a u neku ruku i je istina. Naime, brod se prvo vani izradi cijeli. Dakle, s pramcima, trupom, palubom i krmom koja će stati unutar boce. Međutim, jedra se naprave tako da se mogu sklopiti.

Jedra se zavežu sa žicama ili koncima te se brod takav, sa sklopljenim jedrima, stavlja u bocu. Kada je sve namješteno unutra, konci se povlače, a jedra se podižu. Brod je uspješno završio u boci.

Voćka u boci

Kad je riječ o postavljanju voćke poput kruške ili jabuke u boci, proces je ipak nešto jednostavniji, ali vremenski dugotrajniji. Prvo, potrebno je pronaći mladu voćku koja je tek procvala, odrezati oko nje svo lišće te ju, zajedno s granom, postaviti u bocu u koju želite da naraste.

Nakon toga, bocu je potrebno privezati za drvo uz pomoć žice te ju ostaviti da tako stoji. Kada voćka ozreli, ona će sama otpasti u bocu. Tada je potrebno isprati bocu s ohlađenom prokuhanom vodom te u nju staviti željeni alkohol koji će ju usput i sterilizirati.

Kada je boca napunjena alkoholom, potrebno ju je zatvoriti s plutenim ili običnim čepom te ju ostaviti između dva i tri mjeseca u mračnom prostoru.

Brod u boci
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap