Mislite da mladi najviše piju? Pogledajte koja dobna skupina najčešće konzumira alkohol!

Jasmina Grgurić Zanze
9. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Statistički ured Europske unije objavio je ovih dana dosta iznenađujuće podatke o svakodnevnoj konzumaciji alkohola prema dobnim skupinama. Unatoč uvriježenom mišljenju da su upravo mladi ti koji najčešće piju, najnovije istraživanje Eurostata pokazuje upravo suprotno.

Ilustracija: Rawpixel

Oko 16 posto starijih od 75 godina konzumira alkohol svakodnevno, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata. Riječ je o dobnoj skupini koja najučestalije pije na dnevnoj bazi. Nasuprot tomu, samo 1 posto osoba u dobi između 15 i 24 godine pije svakodnevno.

Skoro svaki treći umirovljenik u EU pijucka svaki dan

Što smo stariji, postotak svakodnevne konzumacije alkohola sve je veći. U dobi od 25 do 34 godine, samo 2,6 posto osoba pije alkoholna pića svaki dan. Taj se postotak penje na 5,1 u dobi od 35 do do 44 godine. U dobi od 45 do 54 u čašici ih uživa svaki dan 8,2 posto, a 11,8 posto u dobi od 55 do 64 godine.

Psiha nakon 60-e: Žene u Hrvatskoj obolijevaju od depresije, a muškarci od alkohola

U dobi od 65 do 74 godine svaki dan alkohol konzumira 15,6 posto građana EU-a. Za kraj, kako smo već na početku rekli, isto čini čak 16 posto građana Europske unije starijih od 75 godina.

Dakle, u umirovljeničkoj populaciji od 65 i više godina, više od 30 posto, odnosno skoro svaki treći umirovljenik, alkohol pije baš svaki dan. Pritom su tomu triput više skloniji muškarci, nego žene.

Ove rezultate treba uzeti sa “zrnom soli” jer starije osobe često popiju samo jedno piće, čašu vina, pivo ili aperitiv svaki dan, dok mladi u danima vikenda uživaju znatno veće količine alkohola. Istraživanje pokazuje samo koja dobna skupina pije najčešće, što ne znači i najviše.

A što s opijanjem? Hrvati sa 17 posto ispod EU prosjeka!

Svaki dan je tijekom 2019. godine pilo 8.4 posto stanovnika Europske unije. Njih 26.2 posto nije konzumiralo alkohol u proteklih 12 mjeseci od istraživanja.

U Portugalu svakodnevno pije jedan od pet odraslih, što je najveći postotak, dok u Latviji i Litvi to čini samo 1 posto.

Statistički ured Europske unije neumjerenim pijenjem smatra konzumaciju 60 grama čistog etanola, odnosno pet standardnih piva. Kada govorimo o neumjerenom pijenju alkohola, najviše to čine Danci, njih 38  posto više od jednom mjesečno, a iza Danaca su Rumunji, Luksemburžani i Nijemci.

Hrvatska se sa 17 posto nalazi ispod europskog prosjeka od 19 posto. Među najboljima su Talijani i Ciprani, među kojima samo četiri posto njih neumjereno pije jednom mjesečno.

Copy link
Powered by Social Snap