Jeste li isprobali Andriju, digitalnog asistenta koji pokušava otkriti imate li koronu?

Josip Mihaljević
16. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Vlada je ovoga tjedna predstavila Andriju, prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa. Ime je dobio po ocu preventivne medicine  dr. Andriji Štamparu koji je postavio temelje javnog zdravstva koji se primjenjuju diljem svijeta. Za kontakt s Andrijom treba vam pametni telefon, malo interneta i aplikacija WhatsApp.

mobitel andrija

Foto: Unsplash

Vlada je početkom tjedna u Banskim dvorima predstavila Andriju – digitalnog asistenta koji vam preko WhatsAppa pomaže u borbi s koronavirusom. Što vam sve treba da ga isprobate? Pametni telefon (ili računalo), internetska veza i aplikacija WhatsApp. Radi se o chatbotu kojeg su Ministarstvu zdravstva donirale četiri hrvatske kompanije: Infobip, Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska.

Razgovor s Andrijom započinje isto kao da ste u ordinaciji nekog epidemiologa, a on vas nakon uvodnog pozdrava prvo upita što vas zanima.

Andrija vrši nekoliko funkcija, preko njega možete:

  • Dojaviti stanje u svom domu
  • Procijeniti vlastito zdravstveno stanje
  • Saznati više o koronavirusu
  • Pregledati važne telefonske brojeve

Kako funkcionira? Zadivljujuće jednostavno i brzo – Andrija će vam na kraju svake poruke ponuditi opcije s odgovorima, a vi s povratnom porukom birate između odgovora A, B, C ili D, nakon čega dobijete novu poruku.

Andrija nam je rekao da nemamo koronu!

telefonska linija
Stariji, nazovite! Zagrebački Dom za starije pokreće liniju psihosocijalne podrške

Preko Andrije smo procijenili vlastito zdravstveno stanje i trajalo je manje od dvije minute. Prvu stvar koju je Andriju zanimalo jest postoji li potreba da kontaktiramo hitnu pomoć. Pitao nas je imamo li neke od sljedećih simptoma:

  • kratak dah dok mirujete
  • ne možete ležati zbog problema s disanjem
  • patite od neke kronične bolesti koja se pogoršala zbog trenutnih problema s disanjem

Odgovorili smo negativno, a Andrija je rekao da se možemo opustiti jer naša situacija ne zahtijeva hitnu reakciju. Zatim se okrenuo prema drugim pitanjima, manje urgentnosti, koje se tiču toga jesmo li zabilježili neke simptome koronavirusa u proteklih nekoliko dana. Budući da ni to nemamo, Andrija je tražio druga pitanja poput toga jesmo li putovali u zadnje vrijeme ili bili u kontaktu s nekom zaraženom osobom.

Nakon manje od dvije minute, Andrija nam je potvrdio:

“Možete biti mirni jer vjerojatno niste bili izloženi riziku od zaraze niti imate simptome 🙂”

Nažalost, Andrija vam neće moći pomoći s konkretnim pitanjima:

Evo kako ga možete isprobati

Zbog načina na koji WhatsApp funkcionira, imate dvije opcije. Ako već imate WhatsApp, dovoljno je kliknuti OVDJE, a nakon toga odaberite opciju “Započni razgovor”. U razgovoru će vam već stajati poruka “pozdrav” s kojom aktivirate Andriju. Slobodno ju pošaljite, a zatim sami možete navigirati kroz informacije i odgovore.

Drugi način jest da dodate njegov broj u svoj imenik – +385 99 775 3049, a potom mu morate preko WhatsAppa poslati poruku “pozdrav”.

Andriju je prvog dana isprobalo čak 30 tisuća građana, a ministar Božinović je kratko komentirao na Twitteru:

“Komunikacija je važna, trudimo se da građani imaju sve informacije koje im trebaju. Na broj 113 primili smo 459 tisuća poziva; bilježimo 14,5 milijuna pregleda na youtube kanalu, a 446 tisuća građana aktivno prati naš Viber. Andriju, našeg digitalnog asistetnta već je prvi dan koristilo 30 tisuća građana”, napisao je ministar unutarnjih poslova.

A na predstavljanju su ga pohvalili i epidemiolozi, koji tvrde da ponekad i Andrija može dati odgovore na pitanja, posebice jer su liječnici opterećeniji nego inače:

“Države koje su u početku pandemije imale najuspješnije odgovore u suzbijanju širenja bolesti, poput Južne Koreje i Singapura, koristile su digitalne tehnologije za individualno obraćanje građanima. Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.“, izjavio je prof.dr.sc. Branko Kolarić, epidemiolog iz NZJZ „Dr.Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Jeste li isprobali Andriju, digitalnog asistenta koji pokušava otkriti imate li koronu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap