Jedan grad u Zagrebačkoj županiji želi sačuvati svoju baštinu na poseban način

Ana Kanazir
11. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Dugoselski spomenar je poseban projekt čuvanja kulturne baštine kraja, a nositelji su KUD Preporod, TZ Dugog Sela i Grad Dugo Selo. U sklopu projekta će se održati i razne radionice kao što su radionice vezenja, izrade sira ili kraluša, a sve će se i snimati kako bi se kasnije Dugo Selo moglo predstaviti kao čuvar baštine.

Snimanje starije gospođe koja veze na stolici

Očuvanje tradicije u Dugom Selu | Foto: Facebook, Turistička zajednica Dugo Selo

Dugoselski spomenar je projekt koji se realizira na nekoliko razina u razdoblju od nekoliko godina, a glavni cilj mu je očuvati tradiciju, ali i pokazati je svijetu.

Baka Kata pored lutkica u narodnim nošnjama
Kata ima 85 godina i dalje izrađuje male narodne nošnje, a pomaže joj snaha

U sklopu projekta će se održati niz radionica i aktivnosti, a nastojat će se i povezati sa ženama koje posjeduju vještine izrada nošnji. Više o svemu je za Dugoselsku kroniku rekla Karmela Vukov Colić, direktorica Turističke zajednice Dugo Selo.

– U tijeku je izrada video materijala kojim ćemo predstaviti buduće radionice u kojima će svi moći sudjelovati, kao što je recimo izrada kraluša, vezenje, izrada sira, keramike, radionice plesa, pjevanja i slično. Radionice će se organizirati uz naše turističke manifestacije kako bi našim posjetiteljima prikazali vještine te ih pri tome uključili i naučili, recimo uz Stara jela ‘z Dugog Sela organizirali bi radionicu izrade sira, rekla je Vukov Colić.

Dodala je i kako će video materijal biti dovršen do 15. rujna kada se planira i izložba tradicijske baštine i prezentacija filma u prostoru KIC-a. Uz to, u sklopu ovog projekta je izrađen i poseban šareni suvenir, dugoselski kišobran s detaljima narodne nošnje, a planira se i izrada ženskih marama, muških rupčića, platnenih torbi i sličnih predmeta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap