Kata ima 85 godina i dalje izrađuje male narodne nošnje, a pomaže joj snaha

Ana Kanazir
11. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Baka Kata iz Zagrađa u Pleternici ima 85 godina, a i dalje izrađuje male narodne nošnje u koje odijeva lutke. Njezine lutke su se mogle vidjeti i na nedavno postavljenoj izložbi ‘Slavoniji s ljubavlju’ u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici.

Baka Kata pored lutkica u narodnim nošnjama

Baka Kata i narodne nošnje | Foto: Screenshot Youtube, Vesna Milković

Kata Rukavina kaže kako više baš i ne vidi, ali je zato ruke i dalje služe pa izrađuje narodne nošnje za lutke. U mladosti se bavila i drugim stvarima, a sada šiva uz pomoć snahe.

Damir Čakelić
Umirovljenik s nekoliko hobija: Sakuplja kovanice, radi brodove i iznajmljuje apartmane

Umirovljenica (85) izrađuje male narodne nošnje za lutke. Kaže kako joj za izradu jedne treba jedan dan, ali i kako joj u svemu pomaže njezina snaha. Upravo je sa snahom i kćerkom došla na izložbu na kojoj su bila izložena njezinih ruku djela.

– Ja krojim i zapovijedam, a ona šiva. Nošnju za jednu bebu možemo napraviti za jedan dan, rekla je Kata Vesni Milković za Požeški vodič i dodala kako je i ona nekada nosila takve nošnje, ali je sada u crnini jer joj je suprug preminuo prije tri godine.

Otkrila je i kako su se nekada ove lutke puno prodavale, ali danas je prodaja nešto slabija, a rekla je i kako je prije radila i vezenke. Sada slabije vidi pa se i obujam posla smanjio. Ipak, narodne nošnje planira raditi dokle god će moći.

Ipak, Kata nije jedina umirovljenica koja ne odustaje od hobija. U ovom tekstu smo pisali o Damiru koji ima nekoliko hobija – sakuplja kovanice, radi brodove i iznajmljuje apartmane.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap