Jedan grad će umirovljenicima s manjim primanjima osigurati besplatan javni prijevoz

Ana Kanazir
15. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici određenih gradova imaju brojne benefite. Neki od njih tako imaju pomoć kod plaćanja dopunskog osiguranja, dok drugi imaju besplatan prijevoz. Upravo će umirovljenici u Puli s primanjima do 300 eura u 2024. godini imati besplatan javni prijevoz, a uz to će se, prema proračunu, više ulagati i u socijalnu skrb.

Starija žena s rupcem na glavi sama u autobusu

Starija žena u autobusu | Foto: Pexels, Alina Autumn

U predstavljanju proračuna za 2024. godinu gradonačelnik Pule, Filip Zoričić je rekao kako će se više izdvajati za socijalnu skrb, a uz to je i napomenuo kako će umirovljenici s malim primanjima imati i besplatan javni prijevoz. Ipak, nemaju svi tu sreću pa cijene karte za javni prijevoz u četiri velika grada možete provjeriti u ovom tekstu.

Beskućnica sjedi na ulici
Pula kao dobar primjer: Predstavljeni modeli i načini kako smanjiti broj beskućnika u ovom gradu

Dok se u Novigradu osigurava refundiranje troškova dopunskog osiguranja, o čemu smo pisali ovdje, u Puli će umirovljenici s mirovinom do 300 eura, prema prijedlogu proračuna, imati besplatan javni prijevoz. Radi se o 1.500 umirovljenika grada, a osim toga, pomagat će se još više socijalno ugroženoj kategoriji građana.

Gradonačelnik je tako rekao kako će izdvojiti povećanje sredstava za obroke u Pučkoj kuhinji kako bi obrok bio kvalitetniji, zatim će izdvojiti i više novca za programe gerontodomaćica (usluga pomoći u kući) i za Centar podrške 521 te za Prenoćište i Prihvatilište za beskućnike. Osim toga, Pula uvodi ‘Housing first’, odnosno stanovanje na prvom mjestu, model kojim se želi trajno zbrinuti osobe u potrebi, postoje i mobilni timovi koji će brinuti o korisnicima koji su na cesti, a postoji i dnevni boravak, o čemu možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap