Hvalevrijedan potez istarskog grada: Nekim umirovljenicima će se refundirati troškovi dopunskog osiguranja

Luka Kalac
14. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Zdravlje je svim dobnim skupinama na prvome mjestu, ali ponajprije umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Upravo su to prepoznali u Gradu Novigradu iz kojeg su odlučili barem djelomično olakšati troškove umirovljenicima kada je riječ o zdravlju, točnije o troškovima dopunskog zdravstvenog osiguranja.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dopunsko zdravstveno osiguranje | Foto: Jasmina Grgurić Zanze/Mirovina.hr

Novim potezom novigradske vlasti dodatno je olakšana financijska situacija umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina bez redovnih primanja koji su sami uplaćivali policu zdravstvenog dopunskog osiguranja. Toj skupini Grad će refundirati ove troškove za tekuću godinu, a oni će ponajprije ovisiti o iznosu mjesečne mirovine.

Dvije skupine umirovljenika

Nakon nekoliko desetljeća radnog staža, ni zdravlje više nije kao na početku radnog vijeka, a to dobro zna velika većina umirovljenika i osoba starijih od 65 godina bez redovitih primanja. Iza te dvije skupine stoji Grad Novigrad koji će im u cijelosti ili djelomično isplatiti troškove dopunskog zdravstvenog osiguranja, što će u prvom redu ovisiti o visini mirovine.

Financijska sredstva utrošena na policu za dopunsko zdravstveno osiguranje bit će refundirana do kraja 2023. godine i to na tekući račun korisnika. Kada je riječ o refundiranju sredstava, Grad je podijelio umirovljenike i osobe starije od 65 godina bez redovitih primanja u dvije skupine: one čija je mirovina niža od 335 eura i one čija se mirovina kreće od 335 do 800 eura.

Ako osobama mirovina iznosi manje od 335 eura ili su pak starije od 65 godina, a pritom nemaju stalna primanja, Grad Novigrad će im u cijelosti refundirati iznos uplaćene premije za police dodatnog zdravstvenog osiguranja u 2023. godini. Ipak, uvjeti su drugačiji ako se mjesečna mirovina kreće između 335 i 800 eura. U tom slučaju, Grad Novigrad refundirat će pola iznosa uplaćene premije za police dodatnog zdravstvenog osiguranja u 2023, poručuju iz Grada Novigrada.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja
Jedan grad u Istri će i ove godine svojim umirovljenicima sufinancirati dopunsko zdravstveno osiguranje

Uvjeti za refundiranje sredstava

Kako biste ostvarili povrat uplaćenih premija dodatnog zdravstvenog osiguranja, do 15. studenog 2023. morate ispuniti zahtjev u pisarnici (prizemlje zgrade na adresi Veliki trg 1, Novigrad) te priložiti sljedeće dokumente:

  • kopiju važeće osobne iskaznice
  • potvrdu o uplati mirovine za listopad  2023. godine (dokument gdje se vidi uplata mirovine na tekući račun za listopad 2023. ili potvrda iz banke o uplati mirovine na tekući račun u listopadu 2023.)
  • kopije uplata i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja iz 2022.g. / 2023.g. (dokaze o plaćenim ratama police u 2023.g., te kopiju police za dodatno zdravstveno osiguranje u 2023.g. ili kopiju police za dodatno zdravstveno osiguranje u 2022.g. ako se vremenski odnosi na policu koja će trajati i u 2023.g.)
  • podatke tekućeg računa za refundiranje iznosa.

Osim u Novigrada, još jedan istarski grad nedavno je učinio isti potez i olakšao financijsku egzistenciju svojim umirovljenicima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap