Solidarna: Država treba preuzeti odgovornost za tragediju i slab sustav

Jasmina Grgurić Zanze
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Zaklada za ljudska prava i solidarnost izrazila je sućut obiteljima šestero sugrađana, tragično preminulih štićenika doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu. Dok duboko suosjećaju s patnjom i boli žrtava, njihovim obiteljima nude svoju pomoć. Ujedno, smatraju da država treba preuzeti odgovornost za tragičnu nesreću, kao i za “slabe karike” u sustavu socijalne pomoći.

Marina Škrabalo, direktorica Solidarne (Snimak zaslona: Al Jazeera Youtube)

Zaklada Solidarna uputila je priopćenjem za medije duboku sućut obiteljima šestero starijih osoba koje su tragično stradale u požaru pomoćnog objekta obiteljskog doma u Andraševcu te im ponudila pomoć.

S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković najavio opsežnu istragu, smatraju da država treba preuzeti odgovornost za tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi.

Sanckionirati sve odgovorne u lancu nadzora

“Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka ove tragične nesreće, pružanjem podrške i obeštećenja obitelji žrtava te sankcioniranjem svih odgovornih, uključujući i one u lancu nadzora. U ovom slučaju to se odnosi na više državnih institucija, a to su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ali i Državni inspektorat, Državno odvjetništvo te Vlada RH, Hrvatski sabor i Pučka pravobraniteljica.

Izgorjeli u preuređenoj šupi bez dozvole: Što rade državne inspekcije?

Ova tijela imaju zakonodavne i nadzorne ovlasti i odgovornosti za osiguranje primjene propisanih sigurnosnih standarda i standarda kvalitete socijalnih usluga u ukupnoj mreži domova za starije i nemoćne osobe, bez kojeg su tipa, tko ih financira te da li su javni ili privatni.

U tom smislu ukazujemo na netočnost izjave državne tajnice Ministarstva demografije Maje Pletikose da MDSPM nije nadležno za privatne staračke domove obiteljskog tipa, u nadi da se radi o grešci nerazumijevanja, a ne o odricanju političke odgovornosti nadležnog Ministarstva” – oštro su upozorili iz Zaklade za ljudska prava i solidarnost.

Traže da se istraga povjeri pučkoj pravobraniteljici

Solidarna predlaže da se vođenje istrage o tome je li zakazao nadzorni sustav u sustavu socijalne skrbi povjeri pučkoj pravobraniteljici.

“Istrazi se treba posvetiti cijeli spektar nadležnih institucija, no njezino vođenje treba povjeriti neovisnoj instituciji koja odgovara Hrvatskom saboru za nadzor nad radom državnih institucija u odnosu na ustavne obveze RH kao socijalne države koja štiti ljudski život i osigurava uvjete za sigurno starenje. Istraga treba detektirati slabe karike u sustavu inspekcijskog nadzora i primjene standarda kvalitete i sigurnosti socijalnih usluga za stare i nemoćne, i to s fokusom na kontroverznu problematiku obiteljskih domova i udomiteljstva odraslih osoba, o čemu trebaju što prije raspravljati Vlada RH i Hrvatski sabor” – zaključuje direktorica Solidarne, Marina Škrabalo, u priopćenju za medije.

Solidarna: Država treba preuzeti odgovornost za tragediju i slab sustav
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap