Župan Kolar izgubio živce zbog požara: “Ne osjećam se odgovornim”

Josip Mihaljević
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar bio je na licu tragedije u subotu ujutro, a jučer je u razgovoru za RTL kazao kako se ne osjeća odgovornim, iako je njegova županija dala dozvolu za rad Domu za starije “Zelena oaza”.

željko kolar

Foto: Željko Kolar | Youtube screenshot

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar govorio je za RTL Danas o tragičnom požaru u Domu za starije Zelena Oaza u Andraševcu. Još jednom je izrazio sućut obiteljima stradalih, te kazao kako su štićenici napustili Zelenu oazu – neki su otišli kući s obiteljima, a neki su prebačeni u državne domove.

Sad je jasno da je Zelena oaza imala najmanje tri objekta, od kojih je samo prvi imao dozvolu. Dozvolu, koju izdaje županija, dobio je samo originalni objekt na adresi Dolinska 8, a druga dva gdje se dogodio požar radili su bez dozvole:

“Ovaj dom nije na ovoj adresi Dolinska 22, niti glavni niti pomoćni objekt, nisu imali dozvolu za rad. Shodno tome, nismo im izdali dozvole za početak rada. A kako je to moguće… to nije u našoj nadležnosti. Na temelju zahtjeva, formiram komisiju koja izlazi na teren i izašla je na adresu Dolinska 8 te je 2012. izdana dozvola za osam osoba. Iduće godine izdana je dozvola za proširenje kapaciteta, za još pet korisnika. Također su zadovoljeni uvjeti pa smo izdali papire. Samo za adresu Dolinska 8 i za 13 korisnika”, kazao je župan Kolar.

Župan nije znao

Izgorjeli u preuređenoj šupi bez dozvole: Što rade državne inspekcije?

Dakle, dom Zelena oaza je 2013. godine završio svoju papirologiju sa županijom, a u međuvremenu se proširili na dva dodatna objekta i primili više štićenika nego što je dozvoljeno. Župan o tomu nije imao pojma:

“Nije to tako malo područje, Krapinsko-zagorska županija ima 130.000 stanovnika, sedam gradova i 25 općina. U onom trenutku kad izdamo rješenje za rad, tu prestaje svaka naša ingerencija nad tim domom. U ovih sedam godina nitko nije znao da dom radi na ovaj način. Kad izdamo rješenje, oni moraju doći s njim i upisati se u Upisnik pružatelja usluga u Ministarstvu demogracije, obitelji, mladih i socijalne politike te nakon toga počinje rad”, ustvrdio je.

Sustav inspekcija doista veže županijama ruke u nadgledanju što se događa na njihovim prostorima, no župan je ponovoio kako se ne osjeća odgovornim:

“Ne osjećam se odgovornim. Ovdje možemo samo konstatirati da sustav ne radi, nije to prebacivanje odgovornosti jer mi izdajemo dozvole samo za ono za što postoje zahtjevi. Ne treba od ovoga raditi medijsku priču, tragedija je prevelika. Inspekcija ne može ući u dom za koji ne postoje prijave i to je ono što ne valja, sustav ne valja”, kazao je.

Tek je dodao da se može govoriti o odgovornosti voditeljice doma, koja je radila u prostorima koji nisu bili prijavljeni i bez dozvola za rad, zaključio je Kolar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap