Izvješće o radu HZMO-a: Čak 30 posto mirovina godišnje ide na doradu?

Josip Mihaljević
11. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Tek jučer je u Hrvatskom saboru došao na red raspravi o Izvješću o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2018. godinu. Oporba je vladajuće optužila da su od HZMO-a napravili još jedno mjesto za uhljebljivanje, te da su ukinuli kontrole prilikom izračuna mirovine.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Podnoseći izvješće Hrvatskom saboru, vršitelj dužnosti ravnatelja HZMO-a Ivan Serdar kazao je kako je u 2018. godini evidentirano 1,236 milijuna korisnika i 1,5 osiguranika što omjer umirovljenika i radnika stavlja u nepovoljnih 1:1,22, piše HRT.

Ukupni prihodi iznosili su 41 milijardu kuna, a rashodi za mirovine iznosili su 39,246 milijardi kuna. Prosječna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju krajem prošle godine iznosila je 2.405 kuna, a udio prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći tek 38,4 posto.

Mrsić: HZMO je mjesto za uhljebljivanje

Josip Alardović
Telegram: Novi ministar je u HZMO-u zapošljavao prijatelje

Oporba je žestoko kritizirala “tajming” rasprave o izvješću HZMO-a koja se održala jučer u večernjim satima. Kritike je predvodio Mirando Mrsić (Demokrati):

“U HZMO-u je HDZ našao još jedno mjesto za uhljebljivanje”, kazao je Mirando Mrsić.

Mrsić je problematizirao i ulogu sadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića koji je donedavno bio ravnatelj HZMO-a. Kazao je da je zapošljavao svoje prijatelje, osnovao ured za upravljanje ljudskim resursima samo da zaposli određenu osobu, te je kazao da je za urednika internetske stranice HZMO-a postavio svog prijatelja. HZMO je dodatno optužio da su sudjelovali u kampanji za mirovinsku reformu.

“Izvješće HZMO-a o radu je slika rada ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića i ona baš nije blistava”, zaključio je Mrsić.

Čak 30 posto mirovina ide na doradu?

Rokovi za mirovine: Samo 53 posto zahtjeva HZMO riješio u 60 dana, rasprava u petak

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja predvidio je tmurnu budućnost Hrvatskom zavodu za mirovinsko, kazavši kako nemaju financijsku i poslovnu autonomiju. Ustvrdio je kako HZMO služi kao računovodstveni servis za obračun i isplatu mirovina.

“HZMO ove godine bilježi 97. rođendan, ali ako idemo u smjeru da nema ni poslovne ni financijske autonomije sumnjam da će doživjeti 100 godina. Moglo bi doći do njegove marginalne uloge, a to nije dobro i tu su potrebni radikalni potezi”, kazao je Hrelja.

Zabrinjavajuć je i Hreljin navod da je HZMO ukinuo prethodne kontrole kod izračuna mirovina zbog čega 30 posto rješenja godišnje ide na doradu.

Ako je to istina, to znači da potencijalno svako treće rješenje o mirovini nije točno, odnosno da je korisnik prvim rješenjem dobio ili manju ili veću mirovinu od one koje je trebao dobiti. O ukidanju kontrola i stvarnom broju rješenja koje idu na doradu poslali smo i službeni upit HZMO-u, te ćemo odgovore objaviti kada nam odgovore.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap