Kako izraditi adventski vijenac – krug i svijeće za svjetlost u vječnosti

Vladimira Paleček
1. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Adventski vijenac je krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće. Postavlja se na stol u vrijeme Adventa kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u Došašću pali se po jedna svijeća.

Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni, a svjetlost svijeća – dolazeće svjetlo Isusa Krista

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola: krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni.

Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečana ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja.

Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Bor za besmrtnost, lovor za pobjedu

Adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica ali tako da nema početka ni kraja, što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.

Posebno efektno izgledat će adventski vijenac načinjen od medenjaka

 

Adventski vijenac od medenjaka

Sastojci: 150 g meda, 70 g maslaca, 2 jaja, 150 g šećera u prahu, 4 žličice mješavine začina za medenjake (cimet, anis…), 1 ravna žličica sode bikarbone, 2 žlice hladne vode (u tijesto sa kakaom može i 4 žlice) i 500 g glatkog brašna (20 g kakaa ako želimo smeđe tijesto).

Za pisaljku: 1 bjelanjak, 200-250 g šećera u prahu, 1 žličica octa.

Priprema: Med s maslacem otopimo i ostavimo da se prohladi. Jaja sa šećerom u prahu, začinom, sodom bikarbonom i vodom umutimo mikserom. Dodamo med s maslacem i prosijano brašno. Ako želimo i smeđe tijesto odvojimo dio i dodamo 2 žlice vode i 20 g kakaa, sve dobro umijesimo i stavimo u hladnjak da prenoći (možemo ga spremiti i 2-3 dana ranije). Slijedeći dan na dobro pobrašnjenoj dasci premijesiti. Razvući na 3-5 mm debljine i pustiti mašti na volju. Ako stavljamo krugove ili bilo što drugo zasebno pečemo i naknadno pisaljkom zalijepimo. Kad se ohladi možemo pisati po njemu. Pisaljke: bjelanjak počnemo mutiti mikserom i poslije 30 sekundi počnemo polako dodavati 2 puta prosijan šećer u prahu i 1 žličicu octa. Dodamo šećer da bude takve gustoće da kad umočimo čačkalicu u masu i na ruci povučemo crtu, ona ostane i ne razlije se. Stavimo jednu žlicu smjese u najlon vrećicu i probušimo rub veličine igle. Potom možemo ukrašavati po volji.

Izvor:

www.freshdesignpedia.com

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap