Iznenađenje na tanjuru: U jednom dijelu svijeta postoji poseban restoran u kojem su konobari osobe s demencijom

Ana Kanazir
10. rujna 2023.
Novosti
A- A+

U Tokyju postoji poseban restoran u kojem su konobari isključivo osobe koje boluju do demencije. S obzirom na to da se radi o bolesti kojoj je glavno obilježje gubitak pamćenja i kognitivnih mogućnosti, gosti restorana često ne znaju što će dobiti na tanjuru, a u tome i leži cijela čar. Mnogi gosti se dobro zabave, a osobe s demencijom se osjećaju uključeno u društvo.

Starija ženska osoba donosi hranu u restoranu u kojem rade samo konobari koji imaju demenciju

Restoran u kojem rade osobe s demencijom | Foto: Screenshot Youtube

Osobe s demencijom se mogu zaposliti u jednom restoranu u Tokyju. Restoran se zato i zove vrlo zanimljivo ‘Restoran s greškama u narudžbi’. Sama ideja iza restorana je da su sastojci uvijek kvalitetni, ali možda će narudžba koju dobijete biti pogrešna.

Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Osobe s demencijom imaju razne kognitivne probleme, među kojima su i problemi s pamćenjem, o čemu smo više pisali u ovom tekstu. Upravo zato vrlo brzo zaboravljaju što su radile prije samo pet minuta. Iz tog razloga je pomalo neobično da postoji restoran u kojem rade konobari koji ujedno imaju demenciju. Ipak, iza cijele ideje leži viši cilj, a to je povećati svijest javnosti o demenciji i utjecati na promjenu društvenih percepcija prema ovoj bolesti.

Ako krenete istraživati ovaj restoran, na prvoj stranici ćete odmah pronaći objašnjenje samog poslovanja.

– Možda mislite da je ludo. Restoran u kojem ne dobijete ono što ste naručili. Svi naši konobari su ljudi s demencijom. Oni vam mogu i ne moraju donijeti dobru narudžbu. Ipak, osoblje se brine da je sve na tanjuru, iako možda pogrešno, ukusno i posebno. To garantiramo. U redu je ako je narudžba pogrešna. Svejedno je jako ukusno. Nadamo se da će se ovaj osjećaj otvorenosti i razumijevanja proširiti diljem Japana, ali i svijeta, stoji na stranici restorana.

Ovime je vlasnik restorana htio pokazati da su i osobe s demencijom normalne osobe i da mogu živjeti i raditi kao svi ostali ljudi. Upravo su pogrešno doneseni tanjuri na stol i izvor zabave i smijeha među gostima, ali i povod za razgovor s osobama koje imaju demencije. S druge strane, osobe s demencijom se ne osjećaju toliko izolirano. Kako je prikazano u videu kojim se opisuje restoran, 37 narudžbi je krivo, ali 99 posto gostiju su rekli da su zadovoljni i sretni uslugom. Osim toga, kako bi dodatno proširili svijest o bolesti i pomogli oboljelima na njihovim stranicama se može donirati novac. Uz konobarenje, osobama s demencijom može pomoći i pletenje posebnih rukavića, o čemu možete čitati ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap