Izgrađeno prvo 3D naselje za siromašne: Hoće li u budućnosti ovako živjeti umirovljenici?

Josip Mihaljević
20. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Prvo naselje izgrađeno 3D tehnologijom u svijetu nalazi se u Meksiku. Revolucija u stambenoj gradnji još je u povojima, a “test pilot” isprobat će 50 siromašnih meksičkih obitelji.

3d kucice

Foto: Youtube screenshot

U meksičkoj pokrajini Tabasco niče prvo stambeno naselje izgrađeno uz pomoć 3D printera, piše N1. Tvrtka koja barata revolucionarnom tehnologijom stambene gradnje Icon u partnerstvu s neprofitnom organizacijom New Story će na 50-ak meksičkih obitelji testirati koliko će dobro “kućice” izdržati test vremena.

Za sada su useljene dvije kuće, a predviđeno je da će u naselju živjeti ukupno 50 obitelji. Obitelji su odabrane u

kuca
Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

suradnji s lokalnom upravom, a prema mjesečnim primanjima koje u prosjeku iznose tek 76 dolara (510 kuna).

Za svoj smještaj plaćat će tek 21 dolar mjesečno u narednih sedam godina.

O 3D kućicama smo pisali i ranije, te smo spekulirali kako bi one mogli biti dobro rješenje za tzv. umirovljeničke komune.

Startup Icon tvrdi da se jedna takva kućica može napraviti u roku od 12 do 24 sata, a jedna takva od 75 metara kvadratnih (u kvadraturu uključena i terasa) košta 63 tisuće kuna. Iz tvrtke pak napominju kako bi cijenu gradnje, ako sve prođe po planu, mogli spustiti na samo 25 tisuća kuna.

Ukoliko njihov projekt uspije, posljedice će biti ogromne. Umirovljenici bi mogli, umjesto u domovima za starije, živjeti u ovakvim kućicama u komunama s odgovarajućom zdravstvenom brigom. Oni koji već posjeduju nekretninu, ali cijene održavanja su im prevelike, mogli bi prodati nekretninu i useliti se u ovu jeftiniju varijantu. Ostatak novaca bi im mogao poslužiti kao ušteđevina s kojom će “podebljati” iznos mirovine i živjeti sretnije nego što žive danas.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap