Izbori u SDP-u: S članarinama po kunu broj članova s pravom glasa narastao za više od 4000

Josip Mihaljević
15. rujna 2020.
Novosti
A- A+

SDP je nakon izbornih rezultata bačen na koljena, a za desetak dana imaju velik test u vidu unutarstranačkih izbora. Peđa Grbin, Ranko Ostojić, Mirela Ahmetović i Željko Kolar pretendiraju za novog šefa stranke, a birat će ih 11.559 članova koji su podmirili svoje obaveze prema stranci.

Snimak zaslona: Youtube

SDP ima oko 33 tisuće članova, a pravo glasa na unutarstranačkim izborima ima točno 11.559 birača. Radi se o ljudima koji su podmirili svoje obaveze prema stranci, odnosno platili članarine, a i ta brojka je pomalo “napumpana” jer je prije samo nekoliko tjedana podmiren status imalo 7.397 članova, piše Jutarnji list u velikoj analizi unutarstranačkih izbora u SDP-u.

Ankete preferiraju Grbina, a Kolar bi mogao dobiti već u prvom krugu

maras

[KOMENTAR] Može li se SDP uopće oporaviti? Umirovljenici bi ih mogli napustiti

Prema istraživanju agencije Ipsos, birači SDP-a na čelu vide Peđu Grbina i to sa 50 posto glasova. Drugi je Ranko Ostojić (24 posto), a Mirela Ahmetović i Željko Kolar imaju po 9 posto podrške.

S druge strane, situacija među stvarnim glasačima je bitno drugačija. Analiza Jutarnjeg lista pokazuje da članovi s pravom glasa (oni koji su do 17. kolovoza, kada je započeo izborni postupak, podmirili sve članarine) imaju drugačijeg favorita – zagorskog župana Željka Kolara. Kolar je jako blizu pobjedi već u prvom krugu, a slijede Grbin, Ahmetović te Ostojić.

Broj birača u kratkom roku narastao za više od 4 tisuće

stanković mršić

Stanković SDP-ovog ekonomista tri puta pitao kako će povećati mirovine, pogledajte odgovore

Kako bi što većem broju članova omogućili pravo glasa, Predsjedništvo i Glavni odbor omogućili su produljenje roka za podmirivanje duga za članarine do 17. kolovoza. Tako je u manje od mjesec dana broj članova s pravom glasa narastao sa 7.397 (stanje na dan 28. srpnja) na 11.559 (stanje na 17. kolovoza).

U pojedinim taborima postoje sumnje da su predsjednici pojedinih organizacija masovno platili članarine koje mogu iznositi po kunu mjesečno (recimo, toliko plaćaju umirovljenici s ispodprosječnom mirovinom), a time su podebljali glasačku mašineriju.

“O tome se govori u stranci, ali nitko nije iznio baš nikakve dokaze da je bilo manipulacija. Dakle, ako nema dokaza, nitko ne može tvrditi da su se ‘kupovali’ birači”, kazao je jedan SDP-ovac za Jutarnji list.

Najveći porast članova bilježe organizacije bliske Kolaru

izbori2 glasanje

Demografski profil birača: HDZ privukao nešto mlađe birače, za SDP glasali stariji

Jutarnji piše kako najveći porast članova bilježe organizacije koje su sklone županu Željku Kolaru.

Tako je u Brodsko-posavskoj 28. srpnja bilo svega 141 član s pravom glasa, a sada ih je 760. Tako će Slavonski Brod imati gotovo duplo više birača nego u Zagorju, gdje je SDP na vlasti.

U Vukovarsko-srijemskoj se bilježi porast birača od 55 posto, bilo ih je 238, a sada ih je 530.

Unutarstranački izbori u SDP-u za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor održat će se 26. rujna.