Demografski profil birača: HDZ privukao nešto mlađe birače, za SDP glasali stariji

Josip Mihaljević
7. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Još krajem prošle godine prosječni glasač HDZ-a i SDP-a bio je nešto stariji muškarac, a na ovim izborima HDZ je uspio “pomladiti” svoje biračko tijelo. Umirovljenici su i dalje ostali uz SDP, no jasno je da je otprilike četvrtina njihovih glasača u odnosu na izbore iz 2016. godine ostala doma.

izbori2 glasanje

Foto: Youtube screenshot

Prije malo više od pola godine, prosječni birač bio je muškarac, stariji od 50 godina sa završenom srednjom školom. Vrlo često dolazio je iz manjeg naselja, bio je umirovljenik ili zaposlenik u javnom sektoru, a glasao je za HDZ ili SDP.

Tako su otprilike glasili podaci iz anketa ususret predsjedničkim izborima, a situacija se na parlamentarnim izborima podosta promijenila.

HDZ je uspio “pomladiti” svoje biračko tijelo, za njih sada glasaju dominantno ljudi od 30 do 59 godina. Podjednako ih biraju i muškarci i žene, a najčešće imaju srednju stručnu spremu, piše dnevnik.hr.

Debakl Restart koalicije vidljiv je ako usporedimo njihov rezultat iz 2016. godine i od prije nekoliko dana – gotovo četvrtina SDP-ovih birača nije izašla na izbore. Za Restart su glasali nešto stariji birači, oba spola podjednako, također sa srednjom stručnom spremom. Velik problem SDP-a je što za njih nisu glasali mladi ljudi.

Za Domovinski pokret Miroslava Škore glasali su pretežito muškarci, u dobi od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom.

Iznenađenje je Most za kojeg su glasale uglavnom žene stare od 18 do 29 godina s visokom stručnom spremom.

Za političku platformu Možemo! pretežito su glasale žene, od 30 do 59 godina s visokom stručnom spremom.

Demografski profil birača: HDZ privukao nešto mlađe birače, za SDP glasali stariji
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap