[KOMENTAR] Može li se SDP uopće oporaviti? Umirovljenici bi ih mogli napustiti

Josip Mihaljević
11. srpnja 2020.
Kolumne
A- A+

Manje stranke su svoju kampanju za ulazak u parlament temeljili na “razbijanju duopola HDZ-a i SDP-a” i može se reći da su djelomično uspjele, ali ne na način koji su zamišljali – sada umjesto duopola imamo monopol, a upitno je može li se SDP od ovoga oporaviti. Za njih su sada glasali stariji birači, no upitno je hoće li to raditi ubuduće.

maras

Foto: Youtube screenshot

Za sada su objavljeni tek šturi demografski podaci o izlaznim anketama, koji pokazuju da su za SDP glasali nešto stariji birači. Kod svih ostalih stranaka stariji birači nisu toliko izraženi, HDZ je uspio privući ljude srednje dobi, a Most mlade.

SDP je na ovim izborima velikodušno skrojio umirovljenički dio programa, no čak ni to im nije pomoglo da ostvare barem neki pristojan rezultat. Dobili su 41 mandat, no čak devet mandata pripada koalicijskim partnerima, a SDP-u ide samo 32.

Jesu li uopće išli na pobjedu?

Prema jednoj teoriji, znali su da će izgubiti pa se nisu nešto pretjerano ni trudili. Druga teorija je da uopće nisu htjeli pobijediti jer znaju da onoga tko osvoji vlast ovoga ljeta čekaju teška jesen i zima. Prvenstveno zbog ekonomske krize koja će buknuti za par mjeseci, a dijelom i zbog mogućeg drugog vala epidemije koronavirusa u kojemu nam, prema svemu sudeći, nova karantena neće biti opcija.

S druge strane, bez previše teoretiziranja se može reći da su samo debelo precijenili svoju težinu i da su sasvim slučajno došli do ovakvog spektakularnog pada.

SDP je lijevi centar. Stišću ih i s ljevice i sa centra

Bero je otišao na ferije, a stranku prepustio Zlatku Komadini. Svi SDP-ovci sada govore da moraju napraviti “ozbiljnu analizu” zašto je došlo do ovakvog poraza.

Ostaje im pitanje što dalje, što napraviti s onim što je ostalo od SDP-a. Predugo su sjedili na tri stolice – glumili su i socijaldemokrate i liberale i centar. Gdje se uopće mogu pozicionirati? Stranka s imenom i prezimeno, Fokus i Pametno ih grize s centra, a politička platforma Možemo! grize s lijeva, a pritom oba konkurenta djeluju autentičnije od trenutačnog SDP-a.

Kakav kadar, takva stranka

Autor Peter Drucker napisao je da prvorazredni vođe biraju prvorazredne, a drugorazredni biraju trećerazredne suradnike.

Kada je Milanović otišao, Bernardić je u Saboru imao ljude s lista koje je slagao Milanović. Ti ljudi su ga u prve dvije godine više puta pokušali prikazati kao bezidejnog lidera koji nije dorastao funkciji, a i više puta su ga probali srušiti s pozicije predsjednika. To im baš nije pošlo za rukom, što više govori o njima nego o Bernardiću. Isto tako, Bernardić je u prošlom sazivu Sabora nasljedio razne tipove koji su kasnije postali žetončići

Isto će biti novom šefu SDP-a koji će u Saboru naslijediti Bernardićeve ljude koji su osvajali po stotinjak preferencijalnih glasova.

Tako vam je to kad u vrh stranke ugurate nesposobnjakoviće koje šef stranke tj. onaj tko ih je postavio lako kontrolira, a oni se grčevito bore za svoje stranačke funkcije i ne dopuštaju novom kadru da dođe do izražaja. To u SDP-u traje toliko dugo da je uopće pitanje kakav im je taj kadar koji ne može doći do izražaja.

Stariji birači naklonjeni SDP-u bi ih mogli napustiti

Do kada će takvu stranku trpjeti stariji birači koji su čak i na ovim izborima bili voljni pokušati još jednom? Bila to Kukuriku, Narodna ili Restart koalicija, ta se stranka ne mijenja već jako dugo vremena. Između tri navedene koalicije i nema previše različitosti, osim što je Kukuriku, naravno, dobila izbore.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) bila je u sve tri koalicije, ali očito je da i oni moraju promijeniti recepturu za izbore. Možda je Milivoj Špika u pravu kada kaže da se umirovljenici moraju ujediniti i samostalno izaći na izbore, pretjerane koalicije ljudima idu na živce, a korisno je ponekad se samostalno “izvagati” na izborima da uopće znate koliko vrijedite. Pitanje je samo žele li umirovljenici na čelu te kolone gledati Hrelju, Špiku, Grujića i ostale šefove umirovljeničkih stranaka.

Ako SDP s novim vodstvom ne bude imao dojmljiv oporbeni mandat, konkurencija bi ih mogla pojesti. A umirovljenici? Ako dođe do toga, barem više nećete morati birati “manje od dva zla”, ali je utješna činjenica da je ovaj saziv Hrvatskog sabora poprilično solidno ispunjen preko čitavog političkog spektra, od ljevice do desnice.

[KOMENTAR] Može li se SDP uopće oporaviti? Umirovljenici bi ih mogli napustiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap