Izazovi na radnom mjestu kod starijih ljudi: Podložniji su stresu u nepovoljnim radnim uvjetima

Josip Mihaljević
27. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Novo istraživanje Sveučilišta u Portlandu sugerira kako su stariji zaposlenici podložniji stresu od njihovih mlađih kolega ukoliko ih se stavi u nepovoljan položaj. Izazovi na poslu u modernom dobu postaju raznovrsni, a stariji zaposlenici se bolje osjećaju ako smatraju da se njihov doprinos cijeni.

posao stres

Foto: Pixabay

Prema najnovijem istraživanju koje je objavljeno u časopisu “Journal of Vocational Behavior“, stariji ljudi su skloniji osjećanju veće količine stresa nego njihovi mlađi kolege. To jest, u situaciji kada im poslodavci ne nude podršku i resurse koji su im potrebni za rad, piše The Mercury.

Važni im autonomija i međuljudski odnosi

Istraživanje je potvrdilo kako i stariji i mlađi zaposlenici imaju jednako niske razine stresa u situaciji kada imaju veću autonomiju na poslu, kada su međuljudski odnosi s poslodavcem normalni i kada misle da ih šef cijeni i tretira pošteno na radnom mjestu.

Kada takvih resursa nema, stariji ljudi, nakon godinu dana u takvom okruženju, javljaju kako imaju puno veće probleme uzrokovane stresom nego njihovi mlađi kolege.

“Budući da radno mjesto postaje sve raznovrsnije, postaje i sve starije. Važno je razumjeti razlike između mlađih i starijih radnika kako bismo im pomogli nositi se sa zahtjevima posla efektivnije”, kaže koautorica istraživanja Lale Yaldiz sa Sveučilišta u Portlandu.

U istraživanju su jednu cijelu godinu detaljno pratili 243 radnika u dobi od 24 do 64 godine.

Transparentnost kao rješenje

Istraživanje navodi na zaključak kako stariji radnici stavljaju veći naglasak na autonomiju i podršku drugih kolega nego mlađi radnici jer im ti resursi pomažu u psihološkoj prilagodbi novim poslovnim zahtjevima.

Također, starijim radnicima su emocionalne potrebe veći prioritet. Više ih interesira razvijanje smislenih i bremenitih društvenih odnosa s ostalim zaposlenicima i mentorima, a mlađi radnici veći naglasak stavljaju na razvijanje vještina kako bi napredovali u karijeri, istraživački tvrde.

Budući da su stariji radnici podložniji stresu u nepovoljnim radnim uvjetima, poslodavci bi mogli pomoći s većom razinom transparentnosti na radnom mjestu, s jasnijom predožbom kako se donose odluke i kako je do njih došlo. Također, poželjno bi bili kako bi cijenili doprinos starijih ljudi, ne bi ih smjeli diskriminirati i trebali bi imati “otvorena vrata” za bilo kakve savjete koji dolaze od starijih radnika.

Copy link
Powered by Social Snap