Iz HZJZ-a objavili koliko je cijepljenih građana starijih od 70 godina

Jasmina Grgurić
3. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Cijepljenje se odvija bržom dinamikom nego dosad, no brojke su i dalje daleko od planiranih. Naime, cijepljen je tek svaki peti građanin Hrvatske, pri čemu je dio njih primio samo jednu dozu cjepiva. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavili su i koliko je cijepljenih u najosjetljivijoj populaciji starijih od 70 godina.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Do kraja travnja, prema podacima s platforme e-Cijepih, u Hrvatskoj je 20,9 posto stanovnika primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv Covida-19. Tako je dosad cijepljen svaki peti građanin.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su da je cjepivom najviše obuhvaćeno osoba u dobi od 70 i više godina. Naime, njih 54 posto primilo je najmanje prvu dozu cjepiva.

Od 27. prosinca 2020. do 30. travnja 2021. do sada je u Hrvatskoj utrošeno 901.120 doza cjepiva, a s obzirom na velik broj doza koje stižu tijekom svibnja i u lipnju, dinamika cijepljenja će omogućiti cijepljenje više od 1.848.462 osobe do kraja lipnja, odnosno više od 55 posto odraslih osoba.

Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, 30. travnja utrošeno je čak 28.394 doza, dok je 29. travnja ostvaren rekord u cijepljenju s apliciranih 46.887 doza samo u jednom danu.

capak krunoslav
Capak: Završen je treći val, ali epidemija još nije

“Svakodnevno praćenje tijeka cijepljenja u Hrvatskoj omogućuje nam da i nadalje učinkovito upravljamo organizacijom i provođenjem programa cijepljenja u kojem nam je cilj do kraja lipnja cijepiti više od polovine punoljetnih građana naše zemlje” – ističe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak navodi da se od idućeg tjedna povećava broj cjepnih mjesta u cijeloj zemlji i obuhvat cijepljenih građana, jer pristižu znatno veće količine cjepiva svih vrsta u odnosu na dosadašnje razdoblje.

“Organizacijski i kadrovski smo, uz potporu ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava, pripremili sve uvjete za uspješnu kampanju cijepljenja” – dodao je.

 

Iz HZJZ-a objavili koliko je cijepljenih građana starijih od 70 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap