Iz grada Zagreba odgovorili hoće li i oni s mirovinama do 1.700 kuna dobiti uskrsnice

Jasmina Grgurić Zanze
24. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Zagrebačka gradska skupština podignula je prošloga tjedna cenzus za novčane pomoći, među kojima su i uskrsnice, umirovljenicima sa 1.500 na 1.700 kuna. Ipak, one su odmah nakon toga već isplaćene po staromu cenzusu pa je ostalo upitno zašto se on uopće podizao ako koristi neće imati nova kategorija starijih građana. Odgovor smo potražili u gradskoj upravi.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Cenzus za ostvarivanje prava na novčane pomoći, među kojima su i uskrsnice od 100 kuna, zagrebačka Gradska skupština podignula je prošloga utorka sa 1.500 na 1.700 kuna. Svrha je da se poveća broj korisnika među starijim osobama u potrebi, pogotovo uoči blagdana. Ipak, dan kasnije Grad Zagreb objavio je odluku o isplati novčane pomoći za ožujak prema starom cenzusu te uz njih isplatio i uskrsnice samo već postojećim korisnicima. Pitali smo ih znači li to da će nova kategorija građana ostati bez simboličkih pomoći za Uskrs.

Tko preda zahtjev do kraja ožujka, dobit će uskrsnice

Iz gradske uprave odgovorili su nam da se pravo na novčanu pomoć umirovljenicima priznaje počevši od prvog slijedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je podnesen zahtjev. Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi stupit će na snagu 8 dana nakon dana objave (17. ožujka) u Službenom glasniku Grada Zagreba. Po stupanju na snagu, umirovljenici će moći podnositi zahtjeve za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima.

To znači da im je za predaju zahtjeva preostalo još samo nekoliko dana, jer ako žele primiti pomoći za travanj, prijaviti se moraju do kraja ožujka. Dobra je vijest da će u tom slučaju dobiti i uskrsnicu.

“Vezano uz izmjenu Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba kojom će pravo na novčanu pomoć umirovljenicima ostvarivati i oni sa cenzusom od 1.500 do 1.700 kuna izvješćujemo kako će svima koji su pravo ostvarili tijekom mjeseca ožujka i travnja biti isplaćena i uskrsnica u iznosu 100 kuna” – rekla nam je pročelnica Romana Galić.

Mjesečne pomoći i uskrsnice dobilo 6.447 umirovljenika

Pravo na novčanu pomoć umirovljenicima ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Zahtjevi se mogu predati putem e-maila, faksom, poštom ili osobno na adresi Ureda Nova cesta 1. S obzirom na epidemiološku situaciju, preporučaju da se zahtjevi u što većem broju predaju putem e-maila na adresu koja će biti otvorena samo za tu svrhu. Obrasci zahtjeva dostupni su i na službenim stranicama Grada Zagreba kao i u prostorijama Ureda.

kune i euri
Zagreb podigao cenzus za uskrsnice umirovljenicima, ali neće ih podijeliti!

Novčane pomoći i uskrsnice u ožujku je dobilo 6.447 umirovljenika. Sve novčane pomoći isplaćuju se u tekućem mjesecu za taj mjesec oko 15. dana u mjesecu. Budući je Uskrs 4. travnja, uskrsnica je isplaćena u ožujku, objasnili su uz gradske uprave.

Pravo na mjesečnu pomoć ostvaruju umirovljenici u tri skupine. Prvu skupinu čine oni s prihodima do 900 kuna te dobivaju 400 kuna mjesečno. Po 300 kuna ide onima s primanjima u drugoj skupini od od 900,01 do 1.200 kuna, a treća skupina su umirovljenici koji imaju od 1.201 do 1.500 kuna. Oni dobivaju 200 kuna mjesečno, a od idućega mjeseca to će uključiti i one s prihodima do 1.700 kuna, uz sto kuna uskrsnice i božićnice.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap