Zagreb podigao cenzus za uskrsnice umirovljenicima, ali neće ih podijeliti!

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Bez obzira na sve pravne i administrativne razloge, potpuno je poražavajuća činjenica da grad uoči Uskrsa donese odluku o povećavanju cenzusa za dodjelu mjesečnih novčanih pomoći i uskrsnica siromašnim umirovljenicima, a da oni te iste pomoći ne dobiju. Upravo to se dogodilo u Zagrebu pa će se tako oni s  mirovinama od 1.500 do 1.700 kuna morati strpjeti još godinu dana kako bi im na račune sjelo tih više nego simboličkih stotinu kuna. Ipak, redovne mjesečne pomoći moći će primati i ranije.

kune i euri

kune i euri ; Josipa Vrankulj | bauštela.hr

Da će umirovljenicima povećati cenzus za ostvarivanje mjesečnih novčanih pomoći, među kojima je i uskrsnica, najavila je ovoga ponedjeljka, dan uoči posljednje sjednice Gradske skupštine u ovom sazivu, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević. Tako se i dogodilo u utorak kada su zastupnici jednoglasno podržali odluku da se cenzus podigne sa 1.500 na 1.700 kuna.

Nema veze, dobit će sto kuna nagodinu

Za očekivati bi bilo, kada se već takva odluka donosi dva tjedna prije Uskrsa, da će onda i ta nova kategorija siromašnih umirovljenika s mirovinama od 1.500 do 1.700 kuna dobiti tih sto kuna uskrsnice. No, to se nije dogodilo, a retrogradne isplate, kako piše i na stranicama Grada Zagreba, biti neće. Naime, dan nakon odluke donesene na Skupštini, Gad je objavio odluku o isplati novčane pomoći za ožujak prema starom cenzusu.

Njima dakle ništa drugo ne preostaje nego prijaviti se za pomoći, nakon što odluka krajem idućeg tjedna stupi na snagu pa sto kuna uskrsnice dobiti – nagodinu!

starije osobe čitaju novine
Zagreb i ove godine umirovljenicima dijeli vrlo skromne uskrsnice, ali podižu cenzus!

Kako do Uskrsa ima još sasvim dovoljno vremena za obraditi sve prijave koje pristignu do kraja ožujka, ostaje nejasno zašto su ti umirovljenici ostali bez svoje uskrsnice. I to bez obzira što će pravo na novčane pomoći ostvariti tek vjerojatno od travnja, jer su pomoći za ožujak već isplaćene. Jer, koja je onda svrha podizati cenzus za uskrsnice uoči Uskrsa, a ne podijeliti ih?

Ogovore smo potražili u zagrebačkoj gradskoj upravi, a objavit ćemo ih kada stignu.

Po 200 kuna svakog mjeseca

Ipak, nije sve tako crno jer će umirovljenici koji dosad nisu imali pravo, a prihodi im ne prelaze 1.700 kuna, svakog mjeseca dobivati po 200 kuna. Naime, pravo na pomoć ostvaruju umirovljenici u tri skupine.

Prvu skupinu čine oni s prihodima do 900 kuna te dobivaju 400 kuna mjesečno. Po 300 kuna ide onima s primanjima u drugoj skupini od od 900,01 do 1.200 kuna, a treća skupina su umirovljenici koji imaju od 1.201 do 1.500 kuna. Oni dobivaju 200 kuna mjesečno, a od idućega mjeseca to će uključiti i one s prihodima do 1.700 kuna.

Uz mjesečne pomoći isplaćuju se i uskrsnica i božićnica od 100 kuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap