Trenutačno imamo 102 zaražena, zabilježen prvi smrtni slučaj starijeg muškarca u Istri

Josip Mihaljević
19. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj od danas imamo 102 ukupno zaraženih koronavirusom, a tijekom noći je potvrđeno da je u Istri preminula prva osoba koja je imala koronavirus. Od ponoći su na snazi posebne mjere koje će vrijediti 30 dana prema kojima je zatvoren niz objekata.

stozer

Foto: Youtube screenshot

Trenutno je potvrđeno 102 zaraženih koronavirusom, a broj ozdravljenih je i dalje pet. Obavljeno je više od 1264 testiranja, a preko 19 tisuća ljudi je u samoizolaciji. Alemka Markotić je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu najavila kako će se uskoro testirati više uzoraka na dnevnoj bazi.

U Istri je tijekom noći potvrđen prvi smrtni slučaj starijeg muškarca koji je preminuo u samoizolaciji, a naknadno mu je potvrđena zaraza koronavirusom.

Mjere su s današnjim danom postale iznimno stroge. Od 00:01 na snagu je stupio niz mjera kojima je cilj osigurati još strože socijalno distanciranje kako bi se ublažila mogućnost širenja epidemije. Zatvorene su sve neesencijalne djelatnosti, a cilj je da se stariji zaštite od zaraze.

Otkazuju se svi javni događaji i okupljanja koja imaju više od pet osoba na jednom mjestu, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice, od sauna, noćnih klubova, bazena, knjižnica, teretana. Zatvoreni su i ugostiteljski objekti svih kategorija, uz izuzetak onih koji vrše uslugu pripreme i dostave hrane, te rad pučkih kuhinja. Detaljan popis i pojašnjenje mjera koje su u ponoć stupile na snagu možete pronaći na stranicama Vlade RH.

Radit će trgovine koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, kiosci, ljekarne, benzinske pumpe, specijalne trgovine za ortopedska pomagala, tržnice, ribarnice, pekarnice – a svi oni će raditi prema posebnim uputama u cilju izbjegavanja gužve i širenja zaraze.

Obustavljaju se i sva vjerska okupljanja, a zabrana se odnosi na rok od 30 dana.

 

Copy link
Powered by Social Snap