Ispod radara prošla nova stranka ‘Za zlatnu dob’: Veće mirovine, besplatni domovi i javne manifestacije

Jasmina Grgurić Zanze
1. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Nova umirovljenička stranka ‘Za zlatnu dob’ na parlamentarne izbore ide samostalno u svim izbornim jedinicama. Čine je volonteri koji diljem Hrvatske pomažu starijim osobama. Umirovljenicima žele osigurati pristojan život, a postići će to tako da se mirovine podižu svake godine i mimo usklađivanja. Time bi se došlo do oko 50 posto rasta u četiri godine, ali i povećanja udjela mirovine u plaći. Planiraju i besplatne karte starijim osobama za sve manifestacije javnih ustanova te gradnju otvorenih, besplatnih domova u svakom gradu.

Ilustracija | Pexels

Ilustracija | Pexels

Hrvatska je od prošloga tjedna bogatija za novu stranku umirovljenika koja nosi ime ‘Za zlatnu dob’. Ipak, ova informacija prošla je ispod radara, jer su kandidacijsku listu za parlamentarne izbore predali još u petak sami, u sjeni velikih stranaka kao potpuni anonimusi. Predsjednik Martin Ludbago za Mirovina.hr kaže da imaju šanse do izbora isplivati kao relevantna politička opcija za umirovljenike.

‘Mi smo volonteri, a ne politički profiteri’

Andrej Plenković i euri u pozadini
Plenković dao novo obećanje o povećanju mirovina: Idu gore 30 posto, evo kolike će biti

– Mi smo volonteri, a ne politički moćnici koji žele profitirati. Velike stranke umirovljenike vide kao kost oko koje se čerupaju. Nekad nam se čini da samo umirovljenicima nije jasno da su ključni faktor u izbornim rezultatima. Što našim osiromašenim starcima znači 30 posto više u četiri godine? Razmišlja li itko koliko će hrana i sve ostalo poskupjeti do 2028. godine? Naša pretpostavka je da će to biti više, najmanje 40 posto, kaže Ludbago.

Na njihovim su listama u svim izbornim jedinicama osobe koje su u tom dijelu Hrvatske aktivne kroz pomaganje osobama treće životne dobi. Pojedinci su to koji volontiraju u udrugama umirovljenika, društvima Crvenog križa, Caritasovim pučkim kuhinjama te radionicama za umirovljenike.

Marija Vukšić kao Ludbagova zamjenica provela je pola životna vijeka upravo sa starijim osobama.

– Radila sam kao socijalna radnica u domu umirovljenika i čitav život se susretala s pitanjima starosti. Premda sam i tada shvaćala što znači biti star, bolestan, nemoćan i sam, danas mi je potpuno jasno. Ne mogu se žaliti, imam dovoljno, ali dovoljno nije dosta. Umirovljenicima treba osigurati puno veći standard i zato smo se kao volonteri odlučili izaći na izbore i pokazati da nas ima, da smo stvarno tu, u ime svih građana treće životne dobi, kaže Vukšić.

Veće mirovine, besplatni domovi i manifestacije

milanovic zoran
Milanović obećao povećanje mirovina na 50 posto plaće: Provjerili smo koliki je taj udio bio u njegovo vrijeme

Kada bi došli na vlast, mirovine bi odmah podigli bez obzira na usklađivanje. Činili bi tako svake godine, uz redovno usklađivanje, preraspodjelom proračunskih sredstava. Puno se, kažu, daje za stvari koje ovom društvu nisu nužne. Zagrabili bi i za nove ustanove u kojima bi umirovljenici mogli provesti dio dana ili ostatak života. U svakoj će županiji, kažu, osigurati barem jedan takav dom otvorenog tipa, a trošak bi preuzela država i jedinice lokalne samouprave. Umirovljenicima bi osigurali besplatne karte za sve manifestacije javnih ustanova, a poticali bi i poduzetnike na umirovljeničke popuste. Na pitanje vide li se u koaliciji s nekim, kažu da će sudjelovati u sastavljanju Vlade samo ako se ispuni njihov zahtjev.

– Osnovni uvjet za našu podršku većini je povećanje mirovina svake godine, neovisno o usklađivanju, i to barem 5 posto. S ovih HDZ-ovih 30 posto, tako bismo u četiri godine došli do 50 posto većih mirovina, što je već nešto. A time bi se ostvario i Milanovićev plan o 50 posto udjela mirovine u plaći. On to može postići jedino da uvedene povećanje mirovina mimo usklađivanja, jer ako mirovine rastu koliko i plaće, onda udio stagnira. Tako da, i s njim smo spremni na dogovor ako ispoštuje to što je sam obećao, otkrio je Ludbago.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap