Isplata uvećanih mirovina za kolovoz, sa zaostatkom za srpanj, počinje u utorak!

Jasmina Grgurić Zanze
6. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Na račune ukupno 1,2 milijuna hrvatskih umirovljenika od utorka će “sjesti” 2,44 posto veće mirovine. Isplata za kolovoz, najavili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, počinje 10. rujna, a isplaćen će biti i zaostatak za srpanj, s obzirom da usklađivanje aktualne vrijednosti mirovine vrijedi od početka tog mjeseca.

Umirovljenicima isplaćene veće mirovine Foto: J. GrgurićIMirovina.hr

Isplata mirovina za kolovoz korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u utorak, 10. rujna. Ona će, uz povećanje za kolovoz, uključiti i razliku za srpanj, nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2019. za 2,44 posto.

Ukoliko umirovljenici imaju bilo kakva pitanja, poručuju iz HZMO-a, dodatne informacije mogu dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na info telefonima Zavoda 01/45 95 011 i 01/45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda.

Aktualna vrijednost mirovine sa 1. srpnjem porasla je za 2,44 posto kao rezultat omjera rasta prosječne plaće i potrošačkih cijena u prvoj polovini ove godine, a u odnosu na prošlu. Prosječnom umirovljeniku sa 2.444 kune mjesečnih primanja to donosi rast od 60 kuna. Kako će isplata obuhvatiti i razdoblje za srpanj, ovoga mjeseca povišica će u prosjeku iznositi dvostruko, 120 kuna. Mnoge umirovljenike buni takvo kašnjenje isplate, jer će slijedeći mjesec opet dobiti dvostruko manje, odnosno početni iznos povećanja.

Sramotno povećanje mirovine: "Jadni smo vam mi umirovljenici, socijala živi bolje"

Kao i do sada, oni s najnižim mirovinama povećanje će osjetiti najmanje. Tako primjerice prosječnu mirovinu od 1.261 kunu prima oko 106 tisuća umirovljenika. Njihovo povećanje od 2,44 posto u prosjeku iznosi dvostruko manje, dakle samo 30 kuna. S druge strane, mirovinu od 9.221 kuna ostvaruje više od pet tisuća umirovljenika pa je njihova povišica 224 kune!

Mirovine su dosad u mandatu ove Vlade usklađivanjem rasle 7,54 posto pa je ukupni rast 9,98 posto. Uz to, najniže mirovine dodatno su rasle 3,13 posto. Dva nova usklađivanja čekaju nas i nagodinu. Podsjetimo, ove su godine svima mirovine već rasle za 1,15 posto. Lani su mirovine prvim usklađivanjem rasle 0,94 posto, a drugim 2,7 posto.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap