Sramotno povećanje mirovine: “Jadni smo vam mi umirovljenici, socijala živi bolje”

Jasmina Grgurić
4. rujna 2019.
Priče
A- A+

Kada pitate umirovljenike o povećanju mirovina, gotovo da nema nijednog koji od prve ne zna točni podatak –  2,44 posto uslijed drugog ovogodišnjeg redovnog usklađivanja aktualne vrijednosti, ovisno o rastu troškova života i prosječne plaće. Slažu se svi od reda, takvi iznosi su sramotni te zasigurno ne podižu životni standard. Dok čekaju rujansku isplatu “povišice” od nekoliko desetaka kuna za kolovoz sa zaostacima za srpanj, razmišljaju kako će s time podmiriti režije, kupiti hranu i lijekove…

Umirovljenice Nada Tomanić (lijevo) i Milica Rabatić Foto: Mirovina.hr

“Sve je to priprema za izbore, stvaranje imidža aktualne vlasti da misli o umirovljenicima. Sramota je to, to je malo. Bolje bi bilo da, recimo, povremeno odjednom povećaju mirovine deset posto. Troškovi života su porasli i takva simbolička povećanja ih ne prate. Samo za lijekove izdvajam oko 500 kuna mjesečno. Drugi problem je što umirovljenike zbunjuju s isplatama zaostataka, jer jedan mjesec dobiju povećanje za dvije mirovine, a onda opet dođe iduća manja ” – kaže nam 68-godišnji umirovljenik Zlatko, osam godina u mirovini za koju je radio gotovo 39 godina u Herbosu i Mlinu i pekarama, a završio u invalidskoj mirovini.

Potrebno mijenjati sam model usklađivanja

Kroz 12 godina umirovljenja, 71-godišnja Željka Vuković gotovo da nije osjetila postepena povećanja mirovine od nekoliko posto. Hrana je sve skuplja, režije sve veće, a za više od toga jednostavno – nema.

“Oduševljeni smo. Pa šta vi mislite, to je puno! Imam visoku stručnu spremu, bila sam uvijek na rukovodećim funkcijama s visokom plaćom, ali to se na mirovinama jednostavno ne osjeti. Višestruko su manje nego plaće. Otišla sam u prijevremenu starosnu mirovinu koja iznosi 3.700 kuna” – kaže nam umirovljenica Željka.

Očekivanja veća od trenutnog stanja nema ni 71-godišnji Mario D., koji je mirovinu zaradio u građevinskom sektoru. Radnog staža ima gotovo 40 godina, a povećanje od 2,44 posto iznosi mu 50 kuna.

Rast mirovina za 2,44 posto jednima donosi samo 30, a drugima čak 224 kune više!

“Treba promijeniti model usklađivanja mirovina. Recimo, lani je povećanje bilo 2,7 posto, a sada je 2,44 posto, iako je prethodni kvartal godine bio jači nego onda. Mene brinu povlaštene mirovine koje se isplaćuju iz mirovinskog sustava, a trebale bi se odvojiti od nas koji smo svoje zaradili isključivo radom. Onda će situacija biti čista, korektna i poštena. Što sada vrijedi što će Mrsić takav zakonski prijedlog poslati u Sabor, kada ga većina neće usvojiti” – kaže 69-godišnji Duško koji je otišao u punu starosnu mirovinu s više od 40 godina staža.

Dok plate režije, ništa im ne ostane

Da je bolje išta nego ništa, smatra 70-godišnja Milica Rabatić. Kao trgovkinja u Nami provela je gotovo cijeli radni vijek, 26 godina do stečaja firme. Mirovinu je, nažalost, dočekala kao nezaposlena na burzi rada.

Umirovljenici o ministru i 'relativno visokom usklađivanju': "Tako govore relativno pametni"

“Jadni smo vam mi umirovljenici, socijala živi bolje nego mi, a cijeli smo život radili. Osjećamo se jednostavno jadno. Dok platimo režije, što nam ostane? Sve se svodi na golu egzistenciju, a što kada vam se pokvari kućanski aparat, od čega kupiti novi? Da nema supruga, ne znam što bih. Kada jedan ode, ovaj drugi je gotov. Tu smo oboje negdje oko prosjeka. Moramo puno paziti na potrošnju” – kaže nam umirovljenica Milica.

Da bi rjeđa povećanja, ali u većem postotku, bila bolje rješenje, misli 80-godišnja Nada Tomanić kojoj će povećanje iznositi manje od 50 kuna.

“Mirovina mi je 2.000 kuna. Živim s kćeri koja ima dvoje djece. Muž joj je umro pa po njemu dobiva mirovinu. Kada jedan umre u kući, postane jako teško. Nije to lagan život, a ovih 50 kuna nas sigurno neće spasiti” – kaže nam umirovljenica Nada.