Intel pod istragom zbog masovnog otpuštanja starijih radnika

Josip Mihaljević
29. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Jedna od najvećih i najstarijih kompanija u području informatike našla se pod istragom zbog diskriminacije prema starijim ljudima. To se dogodilo nakon što je jedna institucija koja nadzire prava radnika na jednako zapošljavanje pokrenula proces protiv njih. Intel je, inače, od 2016. krenuo s masovnim otpuštanjima, a procjenjuje se da su dosad otpustili oko 10.000 starijih radnika.

laptop intel

Foto: Pixabay

U samoj srži istrage je percepcija i navodna namjera kako se Intel namjerno htio riješiti starijih radnika, i umjesto njih zaposliti mlađe ljude. To je u biti dobro za tvrtku, stariji radnici su više plaćeni, svjesniji su svojih prava te je veća šansa kako su već osnovali obitelji i kako koriste pogodnosti tvrtke – ali takav predrasudni način razmišljanja je nešto što poslodavcima u SAD-u nije dopušteno, piše techsite.io.

Najveći broj otpuštenih radnika su stariji ljudi

Prije dvije godine, u 2016., Intel je počeo s masovnim otkazima i restrukturacijom. Najavili su kako će taj proces potrajati te da će uključivati i dobrovoljne i nedobrovoljne otkaze.

Wall Street Journal piše kako se desetci bivših radnika, mahom starijih ljudi, konzultira s odvjetnicima kako bi vidjeli imaju li materijala za tužbu zbog diskriminacije. Neki od njih su svoje žalbe uputile regulatornom tijelu EEOC (US Equal Employment Opportunity Commision), federalnoj instituciji koja kontrolira tvrtke poštuju li pravo radnika na jednak tretman bez obzira na njihovu dob, spol, rasu, vjeru itd.

Intel je takve optužbe opovrgnuo, kažu kako faktori poput dobi, rase, nacionalnosti, spola i drugih osobnih demografskih obilježja nisu bili dio procesa kada su donosili odluke o otpuštanju.

Ipak, prosječna dob otpuštenih ljudi je 49 godina, sedam godina starijih nego što je prosječna dob preostalih radnika u tvrtci.

Mladi zaposlenici ne vide ništa loše u tome

Mlađi zaposlenici u ovome vide priliku za napredak u svojoj karijeri, a i sami se smatraju kompetentnijim radnicima od njihovih starijih kolega. Internet je eksplodirao početkom 90-ih godina prošloga stoljeća, a mlađa generacija je doslovno odrastala s novim tehnologijama. Zbog toga, u sebi vide urođenu prednost u odnosu na njihove kolege.

Jedan zaposlenik anonimno je napisao sljedeće:

“Unutarnja kontrola radnicima na temelju radnog staža i učinka radnicima dodjeljuje ocjene od 1-10. I sada su otpustili dosta starijih radnika s dobrim ocjenama, 7-8-9, koji nisu ništa radili osim što su ubirali pare. Velika većina ovih ljenguza dolalzila bi na posao oko 10 ujutro, a odlazila oko 3 popodne. Njihovi mlađi kolege s  nižim ocjenama (5-6) su ih ostavljali kilometrima iza sebe što se tiče radnog učinka. Dugogodišnji zaposlenici su si umislili da su nedodirljivi jer Intel u prošlosti nije imao slučaj masovnih otpuštanja zbog učinka.

Upravo zbog toga što Intel to nikada nije učinio, oni su mislili da će ih njihove visoke ocjene zaštititi. Ha! Napokon ih je to koštalo. Samo zato što je radnik proveo 20 godina u kompaniji, to im ne daje za pravo da ništa ne rade i samo ubiru pare. Svaki zaposlenik mora ozbiljno raditi i to svakog dana – baš kao i mi ostali. Istraga EEOC-a neće naći NIŠTA osim dokaza o niskoj učinkovitosti otpuštenih razloga, a to je dovoljno opravdanje za otkaze.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap