Inspektori idu u veliku akciju za Uskrs, evo što će posebno kontrolirati!

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni inspektorat i ove će godine pojačano nadzirati uskrsne namirnice i proizvode. U akciji  ‘Ususret Uskrsu’ sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori. Evo što će im biti posebno u fokusu.

Ilustracija: Rawpixel

Državni inspektorat i ove godine, u tjednima prije Uskrsa, provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.

U sklopu akcije ‘Ususret Uskrsu’ u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i slično.

Evo što su još priopćili iz Državnog inspektorata:

“Tako, primjerice poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.

uskršnji doručak
Dvije trećine građana štedjet će na uskrsnoj kupovini: Evo koliko ćemo potrošiti!

Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovitu i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, nadzire veterinarska inspekcija koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP).

S obzirom na pojačano oglašavanje trgovaca, tržišni inspektori Državnog inspektorata u nadolazećem tjednu, posebni naglasak stavit će na kontrolu  prehrambenih proizvoda za koje trgovac poziva potrošače na kupnju dajući informacije o postojanju određene pogodnosti u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata  (proizvodi oglašeni na akciji, gratis proizvodi  i slično). Također, tržišni inspektori nadzirat će i nepoštenu poslovnu praksu trgovca u odnosu prema potrošačima.

Akcija ‘Ususret Uskrsu’  koja se provodi u cilju zaštite zdravlja i prava potrošača nastavlja se i tijekom sljedećeg tjedna”- priopćili su u petak.

Inspektori idu u veliku akciju za Uskrs, evo što će posebno kontrolirati!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap