Inicijativa Crkve: Poziv klapama da zapjevaju pod prozorima domova za starije

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska biskupska konferencija pokrenula je inicijativu “Zagrlimo pjesmom starije”. Pozivaju klape diljem Hrvatske da se priključe i u dogovoru s domovima za starije i nemoćne osobe u svom mjestu dođu i zapjevaju korisnicima pod prozorima kako bi im smanjili osjećaj izoliranosti i usamljenosti zbog epidemioloških mjera.

Dubrovački biskup Mate Uzinić (Snimak zaslona HRT/Youtube)

Vijeće za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, čiji je predsjednik dubrovački biskup Mate Uzinić, pokrenulo je nacionalnu inicijativu “Zagrlimo pjesmom starije”.  U Dubrovniku će korisnicima Doma za starije i nemoćne „Domus Christi“ u ponedjeljak, 17. kolovoza u 19 sati u njihovom portunu zakantati klapa „Amfora“. Pozivaju i ostale klape diljem Hrvatske da se u dogovoru s domovima umirovljenika odazovu ovoj inicijativi te korisnicima dođu zapjevati pod prozore.

Pokazati im da nisu sami i zaboravljeni

Ovom inicijativom želi se starijim osobama u domovima pružiti osjećaj blizine i ljubavi cijele zajednice, jer su zbog epidemioloških mjera prilično usamljene i izolirane od vanjskog svijeta. I pokazati im, uz pridržavanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da nisu sami i zaboravljeni, da se na njih misli. Inicijativa je usmjerena prema klapama kao izvođačima koji će pjesmu donijeti starijima pod prozore, piše Informativna katolička agencija.

Svrha je da se inicijativa proširi cijelom Hrvatskom.

Proslava 44. rođendana Doma Maskimir i Dana obitelji
[VIDEO] Iznenađenje za umirovljenike: Ispred Doma za starije održan mali koncert

Vijeće HBK za život i obitelj zato poziva klape, a osobito one sastavljene od mlađih članova, da se uključe te u dogovoru s ravnateljima domova za starije osobe, ustanova za palijativnu skrb i hospicija prije svega u svome mjestu, prigodnim pjesmama uz blagdan Velike Gospe korisnicima ustanova daruju „glazbeni zagrljaj“ koristeći glazbu kao univerzalni jezik ljubavi. Kako bi se poštovale epidemiološke mjere optimalno je da se klape okupe pred zgradama ili u dvorištu ustanova tako da ne ugrožavaju ni sebe ni druge.

Svi stariji su vaši djedovi i bake

“Svojim pjevanjem klape će nesumnjivo donijeti radost i utjehu starijim osobama, a uz to biti i poticaj drugim glazbenim sastavima s manjim brojem članova, poput vokalno-instrumentalnih sastava mladih u župama i tamburaških sastava, koji se s lakoćom mogu prilagoditi aktualnim epidemiološkim mjerama” – zaključuju iz Hrvatske biskupske konferencije.

Mole se predstavnici klapa koje se odluče sudjelovati u inicijativi da se jave Uredu HBK za život i obitelj (e-poštom na obitelj@hbk.hr) kako bi se moglo prirediti što cjelovitije priopćenje o provođenju ove izvorno hrvatske inicijative, a čime bi se omogućila i njezina prepoznatljivost u okviru kampanje vatikanskoga Dikasterija za laike, obitelj i život.

Ova inicijativa nadahnuta je kampanjom vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život naslovljenom „Svi stariji su vaši djedovi i bake“ predstavljenom uz liturgijski spomen svetih Joakima i Ana 26. lipnja ove godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap