[INFOGRAFIKA] Pogledajte za 41 artikl kako se cijena promijenila u mjesec dana

Ana Kanazir
25. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao nositelj Koordinacijskog odbora za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača, u procesu uvođenja eura organiziralo je u dva pravca praćenje kretanja maloprodajnih cijena kupljenih roba i usluga u vrijeme dvojnog iskazivanja cijena od 5. rujna do 31. prosinca. Došli su do zaključka kako su u mjesec dana (od rujna do listopada) kod 41 od 103 roba i usluga iz košarice proizvoda cijene snižene, dok je kod osam roba i usluga cijena ostala jednaka kao u rujnu. Također, neke robe i usluge bilježe povećanje cijena.

Cijene su se pratile u devet gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Slavonski Brod i Sisak, kao i u više skupina proizvoda. Kako bi se pratile cijene odabrana su 103 proizvoda na oko 800 prodajnih mjesta koji imaju obvezu dvojnog iskazivanja. Za usporedbu se koriste prosječne cijene iz rujna. Osim na mjesečnoj, cijene su se mijenjale i na godišnjoj razini. Prema podacima Europske unije, maloprodajne cijene hrane u EU su u kolovozu 2022. godine bile veće za 14.3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a više možete pročitati ovdje.

Neke cijene su snižene

Iz mjeseca u mjesec su se snimale cijene istih količina na istim prodajnim mjestima. Rezultati praćenja cijena u listopadu, uspoređujući ih s podacima iz rujna, pokazuju da je kod 41 od 103 roba i usluga iz košarice proizvoda, cijena snižena u odnosu na rujan. Kod 8 roba i usluga cijena u listopadu je ostala na razini cijene iz rujna.

Starija umirovljenica u kupovini
Porast cijena određenih usluga: U godinu dana najviše porasle cijene hrane i pića

U skupini meso i mesni proizvodi, gotovo svim proizvodima koji se prate, cijene su snižene (svinjetina bez kosti-but za 5,5 %, svinjetina s kostima-kotleti za 4,6 %, posebna salama za 2,9 %, pašteta za 2,3 %, čajna kobasica za 1,7 %, pile za 1,2 %, hrenovke bez dodataka za 0,6 %, šunka u ovitku za 0,7 %).

Cijene u skupini ribe i riblji proizvodi neznatno su se mijenjale u listopadu u odnosu na rujan tako da je povećana cijena smrznutog oslića-filea za 0,7 % i tune u konzervi za 0,1 %, ali je istovremeno smanjena cijena sardine u ulju bez dodataka za 0,4 %.

U skupini mlijeko i mliječni proizvodi povećana je cijena jogurta običnog u čašici za 2,5 % i sirnog namaza bez dodataka za 1,0 %, ali je smanjena cijena svježeg mlijeka za 1,0 %, polutvrdog sira za 0,8 % i trajnog mlijeka za 0,1 %. Cijena kokošjih jaja povećana je u listopadu u odnosu na rujan za 4,6 % (sa 17,46 kuna na 18,26 kuna).

Najviše je poskupjelo povrće

Najveće povećanje cijena zabilježeno je u skupini povrća, npr. tikvice za 95,3 %, rajčice za 22,5 %, suhi grah za 5,9 %, mrkva za 5,2 %. Ipak, sezonsko povrće, kao što su kelj, slatko zelje, brokula i crveni luk je pojeftinilo. Osim što je jeftinije, za zdravlje je uvijek najbolje birati sezonsko voće i povrće, o čemu nam je sve rekao nutricionist Nikola Roca u ovom tekstu.

Kod šest proizvoda u skupini kruha i proizvoda od žitarica zabilježen je porast: cijena tosta za 4,1 %, cijena bijelog kruha od pšeničnog brašna za 2,9 %, cijena peciva za 1,6 %, cijena riže za 1,3 %, cijena polubijelog kruha od pšeničnog brašna za 1,2 % te cijena krafne za 1,0 %. Kod ostalih prehrambenih proizvoda najveće povećanje zabilježeno je kod napolitanki za 10,6 %, mliječne čokolade za 7,5 % i čipsa u vrećici za 3,4 %.

Povećane su i cijene deterdženta za strojno pranje rublja u listopadu u odnosu na rujan i to za 6.5 %, dok je porasla i cijena tekućeg deterdženta za ručno pranje posuđa za 2,3 %. U skupini zdravlje su povećane cijene kutije tableta za snižavanje temperature. Povećanje je zabilježeno i kod stolnog margarina.

Cijene ugostiteljskih usluga zabilježile su porast od cca 0,3 % dok su cijene u skupni ostalih usluga u listopadu ostale na razini cijena iz rujna, a povećane su cijene ulaznica za kazalište za 1,9 %, cijena za sat klasične masaže tijela 1,7 %, cijena za uslugu pedikera za 0,8 % i cijena servisa plinskog bojlera za 0,5 %.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap