Inflacija snažno ubrzala u ožujku, Zavod za statistiku objavio što je najviše poskupilo

Josip Mihaljević
15. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku danas je objavio najnovije podatke o indeksu potrošačkih cijena za mjesec ožujak. U odnosu na lanjski ožujak, cijene su u prosjeku 7,3 posto veće.

Photo: Pexsels

Državni zavod za statistiku danas je objavio podatke o potrošačkim cijenama u ožujku. U odnosu na mjesec dana ranije, inflacija je ubrzala za 2,1 posto. U odnosu na lanjski ožujak, cijene su u prosjeku za 7,3 posto veće.

novac inflacija
Usklađivanje je pojela inflacija: Mirovine bi značajno morale porasti da se vrate 'na nulu'

Prema glavnim skupinama, na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena ostvaren je prijevozu (14,4 posto), hrani i bezalkoholnim pićima (10,8 posto), pokućstvu i opremi za redovito održavanje kućanstva (8,4 posto), restorani i hoteli skuplji su za 7,9, a odjeća i obuća za 5,2 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+2,80 postotnih bodova), Prijevoz (+2,12 postotnih bodova) te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+0,64 postotna boda).

O inflaciji i utjecaju na mirovine pisali smo jučer. Kako sada stvari stoje, mirovine bi trebale rasti oko 5 posto da bi imale jednaku kupovnu moć kao prije godinu dana. Međutim, prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina iznosi tek 2,24 posto, a drugo, za koje je prerano reći koliko će iznositi – na račune sjeda tek u rujnu.

Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Inflacija snažno ubrzala u ožujku, Zavod za statistiku objavio što je najviše poskupilo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap