Imunitet krda na štetu umirovljenika: Čak 90 posto umrlih stariji su od 70 godina

Jasmina Grgurić Zanze
28. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Koliko je važno ostaviti epidemiju pred vratima ustanova u kojima stanuju starije i nemoćne osobe, najbolje pokazuje primjer bogatih i razvijenih zemalja. Nedostatak osoblja i skrbi odnio je na tisuće života. Hrvatska je donekle uspjela izbjeći najcrnji scenarij, s iznimkom županijskih domova za starije u Splitu i Koprivnici, u kojima je preminulo više od 30 osoba. Ono što se događa u zemlji koja se s koronavirusom odlučila boriti razvijajući kolektivni imunitet, treba biti opomena svima nama.

umirovljenik maska

Ilustracija: Unsplash

Švedska je ovoga tjedna objavila crne brojke; umrlo je više od 4.000 osoba, a čak 90 posto njih starije su od 70 godina. Zemlja koja je imala najblaže mjere za suzbijanje epidemije, računajući na “imunitet krda” platila je životima vlastitih umirovljenika.

Stopa smrtnosti povezanih s koronavirusom ozbiljno se približila onima zabilježenima u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj te na milijun stanovnika iznosi 399. Ipak, tamošnji epidemiolog upozorava da podatke treba oprezno tumačiti.

“U Švedskoj je svatko kome je dijagnosticiran Covid-19, a umro je u sljedećih 30 dana, svrstan u umrle od Covida-19, bez obzira na stvaran uzrok smrti. Znamo da se u puno drugih zemalja koriste druge metode brojanja” – rekao je epidemiolog Agencije za javno zdravstvo, Anders Tegnell, piše HRT.

maska
Otkriveno koliko je starijih od 65 oboljelo i umrlo od korone u Hrvatskoj!

Agencija za javno zdravstvo smatra da je švedski pristup dugoročno bolji i odbacuje mjere koje se drugdje poduzimaju kratkoročno, smatrajući ih neučinkovitim u odnosu na utjecaj koji imaju na društvo u cjelini. Ipak, brojke pokazuju suprotno.

Podsjetimo, Švedska nije imala ograničenja kretanja i okupljanja, radile su škole, kafići, restorani, dok je fizička distanca prepuštena isključivo odabiru svakog pojedinca. Na taj su način virusu izložili starije osobe kao najosjetljiviju skupinu, zbog čega imaju 90 posto umrlih građana iznad 70 godina.

Imunitet krda na štetu umirovljenika: Čak 90 posto umrlih stariji su od 70 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap