Imate li atmosferski bojler? Policija, dimnjačari i plinara upozorili na problem trovanja

Josip Mihaljević
2. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Policija, dimnjačari  i plinari jučer su upozorili građane na opasnost koje mogu izazvati stariji atmosferski bojleri i neispravni dimnjaci. Upravo počinje sezona grijanja i možda bi bilo dobro osigurati se unaprijed.

bojler

Foto: Ilustracija | Youtube screenshot

Ususret sezoni grijanja, policija, dimnjačari i plinari jučer su poslali upozorenje građanima na opasnost koju nose stari atmosferski bojleri i neispravni dimnjaci.

Tečaj €/kn: 7,53450

“Kod potrošača koji koriste atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljikovim monoksidom”, poručili su iz PU zagrebačke, Gradske plinare Zagrebi  Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Plin bez boje, okusa i mirisa teško je detektirati, a u zadnje četiri godine dogodilo se čak 71 slučaj trovanja ugljikovim monoksidom od čega je njih osam završilo smrću.

Kako prepoznati atmosferski bojler, odgovorili su stručnjaci za portal Index.hr.

“Izvana laik teško može znati ima li atmosferski bojler. Dvije stvari su kod njega ipak prepoznatljive. Atmosferski bojler spaja se na dimnjak aluminijskim cijevima presjeka 11 ili 13 centimetara. Dakle, ako od vašeg bojlera do dimnjaka vodi takva aluminijska cijev, vjerojatno imate atmosferski bojler”, kazao je Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Takvi bojleri vuku kisik iz prostorije u kojoj se nalazi, a da bi to mogao, mora imati otvorenu komoru za izgaranje.

“Ako otvorite bojler i vidite plamen, imate atmosferski bojler”, kazao je Zrinski.

Na jučerašnjoj konferenciji Nenad Zrinski je istaknuo da su u starim zgradama mnogi prostori obnovljeni, a da pritom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak. Na konferenciji su naglasili kako bi bilo poželjno uštedjeti i prebaciti se na plinski kondenzacijski bojler koji je sigurniji.

Imate li atmosferski bojler? Policija, dimnjačari i plinara upozorili na problem trovanja
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap