Unatoč padu inflacije na 3,3 posto, drugi smo najlošiji u Eurozoni, a cijene hrane rastu

Luka Kalac
31. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Stopa inflacije u svibnju u Hrvatskoj je pala na 3,3 posto, dok je u travnju bila na 3,7 posto. Nakon višemjesečnog pada stope inflacije, ona je stagnirala u ožujku ove godine na 4,1 posto, nakon čega ponovno bilježi daljnji pad. U svibnju se bilježi se rast cijena usluga na godišnjoj razini za 6,1 posto, ali i hrane, pića i duhana za 3,2 posto. Također su skočile cijene energije za 1,9 posto i industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,5 posto.

Umirovljenik drži novčanik s novčanicama eura.

Umirovljenik | Foto: Pexels / Karolina Grabowska

Stopa inflacije u svibnju u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, pala je na 3,3 posto. Ona je u travnju bila na razini od 3,7 posto, stoji na internetskoj stranici Državnog zavoda za statistiku (DZS). Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bilježe rast u svibnju. Ako se one usporede s navedenim cijenama u odnosu na svibanj 2023. godine, pale su u prosjeku za 3,3 posto, dok su u odnosu na travanj u prosjeku više za 0,1 posto.

Stopa inflacije je, nakon višemjesečnog konstantnog pada, stagnirala u ožujku ove godine na 4,1 posto na godišnjoj razini. U travnju se spustila na razinu od 3,7 posto, što predstavlja daljnji pad stope inflacije.

Cijene hrane, pića i duhana porasle za 3,2 posto

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, bilježi se i rast cijena usluga u svibnju i to na godišnjoj razini za 6,1 posto, kao što je slučaj bio s hranom, pićem i duhanom, ali za 3,2 posto. U svibnju na godišnjoj razini su skočile i cijene energije za 1,9 posto, ali i industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,5 posto.

Sagledavajući rast cijena na mjesečnoj razini, u svibnju se cijena usluga povisila za 0,5 posto. Porasla je i cijena industrijskih neprehrambenih proizvoda, kao i cijena hrane, pića i duhana za 0,2 posto. Kada je riječ o cijenama energije, zabilježen je pad 1,2 posto.

Hrvatska po inflaciji i dalje pri vrhu eurozone, evo što je najviše poskupjelo u travnju

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj 4,3 posto

Imajte na umu kako je riječ o prvoj procjeni, a tek 17. lipnja se mogu očekivati konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena u svibnju, prema klasifikaciji ECOICOP.

Podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) u europodručju za svibanj 2024. dostupni su na Eurostatovim internetskim stranicama.

Procijenjena godišnja stopa inflacije, prema HICP-u, u Hrvatskoj je u svibnju pala na 4,3 posto, dok je mjesec prije bila na 4,7 posto.

Inače, riječ je o drugoj najvišoj stopi inflacije u eurozoni prije koje je samo Belgija u kojoj je iznosila 4,9 posto. U svibnju je narasla je i prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni na 2,6 posto. Samo mjesec dana prije iznosila je 2,4 posto.

Cijene u travnju su u prosjeku bile više za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Uspoređujući s ožujkom u ovoj godini, cijene u travnju su u prosjeku bile više za 0,7 posto. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap