Imamo 9.894 nova slučaja: Potvrdu o preboljenju po novom možete dobiti i s pozitivnim brzim testom

Josip Mihaljević
12. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Iako je šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao kako još uvijek nismo na gornjoj granici maksimuma PCR testiranja, po novom će se covid potvrda moći dobiti i s pozitivnim brzim testom. U zadnja 24 sata imamo rekordnih 9.894 pozitivnih i rekordnih 21.301 obavljenih PCR testova.

Ilustracija: Unsplash

Predstavnici HZJZ-a i predstavnici Ministarstva zdravstva jučer su održali sastanak na kojem su odlučili kako će za dokaz o preboljenju po novom važiti i pozitivan brzi antigenski test. U ranijim dokumentima HZJZ-a takav se test trebao potvrđivati PCR testom na temelju kojeg se ostvarivao valjan dokaz o preboljenju. Takve potvrde o preboljenju po sadašnjim pravilima vrijede šest mjeseci.

Inače, u zadnja 24 sata zabilježili smo rekordnih 9.894 slučaja zaraze na rekordan 21.301 obavljen PCR test. Krunoslav Capak kazao je kako još uvijek nismo na maksimumu kapaciteta testiranja, ali nova pravila sugeriraju drugačije.

PCR test
Navala na PCR testiranje: Svi žele covid potvrdu, a test se čeka danima

“Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid”, kazao je nakon sastanka ministar Vili Beroš.

U novom valu će, po svemu sudeći, dominirati daleko zarazniji omikron soj pa se očekuje veći broj zaraženih i veća potreba za testiranjem.

“Dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a u testna mjesta u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama. Govorili smo i kako će se to financirati. Skupa s našim preporukama, koje su izdane, više se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om. Dijagnosticiranje korone može se odraditi antigenskim testovima”, kazao je Krunoslav Capak.

Covid potvrde će se na temelju brzih testova moći dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Jedina mana je što takve potvrde neće vrijediti u ostatku EU:

“Vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji”, najavio je Capak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap