Ima 113 godina i pobijedila je koronu: “Nas starije društvo je zaboravilo”

Josip Mihaljević
18. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Najstarija Katalonka nedavno je proslavila 113. rođendan, a nakon toga je završila u bolnici zbog koronavirusa. Maria Branyas ipak se uspješno oporavila, a sada je pozvala na revoluciju u tretmanu starijih ljudi, koje je nazvala zaboravljenima.

katalonka

Foto: 113-godišnja Maria Branyas | Youtube screenshot

Nedugo nakon što je proslavila 113. rođendan, najstarija Katalonka Maria Branyas našla se u bolnici zbog zaraze koronavirusom, piše theguardian.com.

Oporavila se u potpunosti i vjeruje se da se radi o najstarijoj osobi koja se uspješno obranila od Covida-19. Kada su je posjetili mediji da čuju njena iskustva, Maria ih je iznenadila jer je pozvala na uvođenje novog reda u svijetu!

“Morat će se sve napraviti ispočetka i drugačije. Zbog mojih godina, ja vjerojatno tomu neću svjedočiti. Ali vjerujte mi, novi svjetski poredak je potreban”, kazala je medijima.

Stariji – zaboravljeni dio društva

umirovljenica
Umirovljenica (82) razbila pljačkaša provalnika: "Sama sam i stara, ali sam i žilava!"

Maria je bila korisnica jednog doma za starije u Olotu, stotinjak kilometara sjeverno od Barcelone, u kojem je došlo do proboja virusa krajem ožujka. Virus je do sada ubio 17 od 133 korisnika tog doma.

Međutim, Maria nije imala previše problema s ovom novom bolešću. Tek nekoliko dana imala je simptome bolesti, a nakon rutinskog testiranja test joj je bio negativan. Međutim, puno veće ožiljke od same bolesti napravila je cjelokupna pandemija, priča Maria, odnosno reakcija društva. Maria vjeruje kako su političari starije ljude gurnuli na margine društva, iako to ne bi smjeli:

“Ova pandemija je otkrila da su stariji zapravo zaboravljeni dio našega društva. To su ljudi koji su se borili čitav svoj život, žrtvovali su toliko vremena i toliko snova kako bi bili ovdje gdje su danas. Nisu zaslužili da napuste svijet na ovakav način”, kazala je Maria medijima.

Virus je u Španjolskoj ušao u više od 5.000 domova za starije, a ubio je oko 17.500 korisnika. Slična priča se dogodila posvuda u Europi, gdje se procjenjuje da od ukupnog broja mrtvih 50 posto dolazi iz domova za starije. U tom kontekstu, hrvatska obrana protiv korone izgleda još impresivnija.

Prije pojave virusa, stariji iz doma u kojem odsjeda Maria žalili su se o načinu života: ponekad i satima moraju čekati da ih odvedu na toalet ili da im se donese čaša vode. U zadnjih nekoliko godina imali su raznih problema, od problema s insektima u domu do nedostataka osnovnih potrepština poput sapuna i pelena za odrasle.

“To vam je situacija u domovima za starije! Ne tijekom pandemije, nego u zadnjih deset godina. U ovakvim se okolnostima naši stariji moraju suočavati s koronavirusom”, kazao je madridski političar Pablo Gomez Perpinya u španjolskom parlamentu.

Maria: Više ulaganja u zdravlje, manje u oružje

antonio guterres
Šef UN-a: Koronavirus je izazvao val mržnje, za starije se govori da su najbeskorisniji

I dok se u Hrvatskoj zbog blizine više pratilo stanje u Italiji, Španjolska je doživjela jednaku sudbinu. Najgore je bilo krajem trećeg mjeseca, kada je vojska poslana da dezinficira domove za starije:

“Vojska je pronašla potpuno napuštene starije ljude, neke su mrtvi ležali u krevetima”, kazala je španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

U Španjolskoj je otvoreno 140 zasebnih istraga oko propusta u domovima za starije, najčešće na inicijativu članova obitelji poginulih.

“Kao da smo mi koji odaberemo život u domu za starije nestali iz društva. Vlade su dužne obratiti pozornost na sustav socijalne skrbi, financirati ga, kako bismo imali kvalificirane stručnjake. A iznad svega, moraju drastično povećati usluge zdravstva u domovima”, kaže Maria Branyas.

Maria je stara i nada se da će njenih 13 praunučadi znati promijeniti svijet:

“Potrebna nam je promjena. Promjena vrijednosti, obrazovanje, zdravlje i istraživanje moraju biti prioritet. S druge strane, moramo trošiti manje novca na oružje i na političare”, zaključila je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap