Ili otkup ili na ulicu: Dvadesetak umirovljenika do Nove godine mora van iz stanova

Josip Mihaljević
28. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Prvog dana nove godine 20-ak bivših lučkih radnika iz Ploča moglo bi završiti na ulici. Tada im istječe rok u kojem se kao korisnici lučkih stanova moraju izjasniti prihvaćaju li ponudu za otkup po komercijalnim uvjetima. Uglavnom se radi o umirovljenicima koji imaju i po 40 godina staža u Luci.

umirovljenici ulica

Foto: Unsplash

Dvadesetak umirovljenih lučkih radnika iz Ploča proživljava najgoru godinu svojih života. Bivši radnici Luke Ploče koji žive u zgradama na Trgu kralja Tomislava, uglavnom u stanovima od 30 do 50 kvadrata mogli bi završiti na ulici. Naime, do kraja godine moraju se izjasniti prihvaćaju li ponudu za otkup tih stanova po komercijalnim uvjetima ili će život nastaviti kao beskućnici o kojima će brinuti Centar za socijalnu skrb, piše Jutarnji list.

“Ne znam ni kud ću ni što ću, očajna sam”, kazala je Lorita Ostojić, jedna od pogođenih stanarki.

Bivši radnici su novinarima ispričali kako proteklih dana ne jedu i ne piju te da normabele gutaju k’o bombone. Neki od njih su u luci ostavili 40 godina staža.

Kako otkupiti stan s hrvatskim mirovinama?

Stanovi su uglavnom od 30 do 50 kvadrata, ne predstavljaju nikakav luksuz nego nužni krov nad glavom, poručuju umirovljenici. Velik broj stanova je derutan i iznutra i izvana, ali je i dalje jedini topli dom za 20-ak pogođenih Pločana.

mrvalj aladrović
Otvoreno o siromaštvu: Bivši beskućnik opisao kako funkcionira sustav, a na kraju emisije spustio ministru

“Što nam preostaje nego da postavimo šator nasred Ploča i u njemu živimo”, poručila je Milena Ilić.

Ilić, kao i njezini susjedi, tražili su mogućnost otkupa stanova u kojima žive od 1994. godine po modelu nositelja stanarskog prava, što se primjenjivalo za sve društvene stanove nakon osamostaljenja Hrvatske. Drugim riječima, kada bi im se priznalo nositeljsko stanarsko pravo – stanove bi mogli otkupiti za 40 tisuća kuna. Ovako im je određena cijena od 800 eura po kvadratu. Za stan od 30 kvadrata to je 180 tisuća kuna, a za stan od 50 čak 300 tisuća kuna.

S hrvatskim mirovinama nemoguće je podmiriti takve troškove. Ušteđevine nemaju, a kredit ne mogu dobiti.

“Rukovodioci u Luci su stanove otkupljivali za 20-30 tisuća kuna”

Jedan od pogođenih je i Ante Dugandžić, a branitelji su bili i on i sin:

“Rukovodioci u Luci su stanove otkupljivali za 20.000, 30.000 kuna, a mi sada moramo iskeširati 60.000 eura. Nama su samo obećavali – bit će, bit će… Pa vidite dokle su nas doveli”, ogorčeno je ispričao za Jutarnji list.

Neki od njih su uložili i renovirali svoje stanove:

siromaštvo
Slijedi udar na obiteljske domove: Pet tisuća nemoćnih staraca morat će na ulicu?

“Ja sam u moj stan do sada za različite popravke uložio više od 200.000 kuna, što znači da sam ga već otplatio i preplatio, a sada hoće da ga još jednom kupim”, ispričao je Branko Marević.

Radnicima se inače godinama obećavalo da će steći stanarsko pravo i otkup, a sada su ostavljeni. Ljute se i na gradonačelnika Mišu Krstičevića:

“Izbace li nas iz stanova, životi će nam biti uništen”, poručio je jedan umirovljenik.

Luka Ploče: “Rok je bila 1995.”

Luka Ploče priopćila je kako je ona neosporni vlasnik 26 stanova na području grada Ploče, a u kojima već dugi niz godina žive radnici i bivši radnici te njihove obitelji. Poručili su kako su oni u svojstvu najmoprimca (22 stana) ili zaštićenih najmoprimaca (četiri stana).

Navode da većina postojećih najmoprimaca (22 od 26) nije imala stanarsko pravo na stanovima koje koristi, a zaštićeni najmoprimci nisu pravovremeno dostavili zahtjev za kupnju stana. Rok je bio 31. prosinca 1995. godine.

U priopćenju zaključuju da prodaja stanova prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo nije moguća.

Ili otkup ili na ulicu: Dvadesetak umirovljenika do Nove godine mora van iz stanova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap