Igraju na iskustvo: Sedam reprezentacija je odabralo trenere u zlatnoj dobi, neki od njih imaju hrpu trofeja

Milan Dalmacija
4. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

U svojim nastojanjima da osvoje najvrijedniji nogometni trofej, neke su države izabrale iskustvo. Naime, na klupi sedam reprezentacija sjede treneri koji imaju na tisuće utakmica iza sebe. Najiskusniji je svakako Louis van Gaal, ali ne treba otpisati ni Fernanda Santosa, Titea…

Izbornik Nizozemske, Louis van Gaal najstariji je trener neke reprezentacije na SP-u u Katru. | Foto: Facebook/Louis van Gaal

Svjetsko prvenstvo u nogometu bitka je 32 reprezentacije za titulu najbolje u svijetu. Konkurencija je velika i nitko svoj plasman nije izborio lošim igrama. A za dobru, pa tako i za lošu igru su zaslužni izbornici. Oni su prvi na udaru kad je igra loša, ali su prvi i kada njihove momčadi ostvare rezultat koji je iznad očekivanja njihove javnosti.

Ovaj SP je specifičan po mnogočemu. Prvi je koji se igra na Arapskom poluotoku i u polovici nogometne sezone, odnosno u kasnu jesen. Uz to, prvi je nakon dugo vremena na kojem u taktičkom smislu ne dominiraju trendovi. Momčadi, naime, ne igraju u istim formacijama i s gotovo istim kretanjima igrača, kao što je to bilo na zadnjih nekoliko SP-a.

Provjerena imena u godinama

Oni su zaista nogometne ikone: Umirovljenici zaigrali na 'dva mala' u Maksimiru, a djeca...

Nogometni savezi država koje su izborile plasman u Katar, očito su odlučile igrati na iskustvo i znanje svojih izbornika. Naime, najmlađi izbornik je Argentinac Lionel Scaloni (44), dok je najstariji Nizozemac Louis Van Gaal (71). U sedamdesetima je rođeno čak 18 od 32 izbornika koji vode svoje momčadi na prvenstvu. Starijih od 60 ima sedam.

Osim već spomenutog Aloysiusa Paulusa Marije van Gaala, u godinama za mirovinu su: Portugalac na klupi Irana Carlos Queiroz (69), ali i Portugalac na klupi Portugala Fernando Santos (68). Izbornik Kostarike, Luis Fernando Suarez ima 63 godine. Nekad popularni igrač, a danas izbornik Brazila, Tite ima 61 godinu, a krug šezdesetogodišnjih stratega zatvaraju ekvadorski izbornik Gustavo Alfaro i izbornik Meksika, inače Argentinac, Gerardo Martino, kojemu je nadimak Tata, a mogli bi ga zvati i Deda, s obzirom na to da ima 60 godina.

Polovica iskusnih već otpala

Dakle, gotovo četvrtinu momčadi u prvoj fazi SP-a vodili su vrlo iskusni treneri, od kojih su neki trenirali i najveće klubove na svijetu te osvajali i najvažnije klupske trofeje. Više od polovice njih ispali su već u grupnoj fazi (Queiroz, Suarez, Martino i Alfaro), iako su bili jako blizu prolasku u osminu finala.

Da začinimo ovaj članak s još malo statistike, dobni prosjek svih izbornika je 54 godine, a toliko imaju dvojica francuskih izbornika. Na klupi Saudijske Arabije sjedi Hervé Renard, a na klupi Francuske je Didier Deschamps. Zanimljivo, razlika između njih dvojice je svega 16 dana. Renard je rođen 30. rujna, a Deschamps 15. listopada 1968. Iako je Renard stariji, sa Saudijskom Arabijom nije prošao u daljnju fazu natjecanja, za razliku od Deschampsa. No, tek će se na kraju prvenstva vidjeti pobjeđuje li mladost ili znanje i iskustvo. Sigurno je samo da o mirovini – ne razmišljaju.

Copy link
Powered by Social Snap