Iduće godine kreće popis stanovništva, evo koliko možete zaraditi

Josip Mihaljević
7. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Iduće godine radit će se novi popis stanovništva, deset godina nakon posljednjeg. Bit će angažirano oko 8000 popisivača, a s kontrolorima, instruktorima i drugima više od 10 tisuća osoba. Na prošlom popisu stanovništva mogli su raditi i umirovljenici, a jedan popisivač bi mogao zaraditi pristojne novce u usporedbi s mirovinama.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

U 2021. godini imat ćemo novi popis stanovništva. Bit će angažirano oko osam tisuća popisivača, više od tisuću kontrolora, oko 200 instruktora, 45 koordinatora, a sveukupni broj premašit će 10 tisuća ljudi, piše Index.hr.

Prosječna zarada od 6.000 kuna!

Državni zavod za statistiku u veljači će iduće godine oglasiti javni poziv za prijavu svih zainteresiranih građana koji žele sudjelovati u Popisu stanovništva kao popisivači. Da bi se osoba mogla prijaviti, mora biti punoljetna, imati završeno minimalno srednju školu i znati osnove rada na računalu.

Iz DZS-a su za portal Index.hr otkrili koliko bi mogla biti prosječna zarada za jednog popisivača:

Umirovljeniku smanjili mirovinu za 400 kuna zbog rada na 4 sata, izgubio i slovenski dio

“Možemo reći da u slučaju da se popisuje tročlano kućanstvo, popisivač će zaraditi minimalno 30 kuna, a ako se to kućanstvo samopopisuje, to će stajati manje od 10 kuna. Procjenjujemo da bi prosječno jedan popisivač mogao zaraditi oko 6.000 kuna, ovisno o broju popisnih jedinica”, kazali su iz Državnog zavoda za statistiku.

Šest tisuća kuna najmanje dvije prosječne mirovine koje niti jedan umirovljenik ne bi odbio, pa bi se početkom iduće godine upravo kod njih mogla javiti “navala” prijava.

Popis počinje 1. travnja 2021. godine

Popis će trajati od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. i provodit će se u dva načina.

Građani će se moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju (metoda CAWI).

Bake i djedovi koji čuvaju unuke imaju pravo na 2.100 kuna dodatka

Drugi način jest klasični, odnosno da im kući dođu popisivači.

“Popisivači popisuju s pomoću elektroničkih uređaja sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane te kontroliraju podatke prikupljene samostalnim popisivanjem (popisivanje metodom CAPI)”, odgovorili su Indexu iz Državnog zavoda za statistiku.

Pritom će samostalno popisivanje trajati od 1. travnja do 10. travnja, a od 16. travnja do 7. svibnja trajat će popisivanje u domovima ljudi koji se nisu sami popisivali. Njih će posjetiti popisivači te će putem osobnog intervjua sa stanovništvom obaviti popis.

Iduće godine kreće popis stanovništva, evo koliko možete zaraditi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap