HŽ mora platiti odštetu umirovljenici jer je vlak stigao na krivi peron, a ona se u metežu ozlijedila

Josip Mihaljević
3. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatske željeznice (HŽ) morat će umirovljenici Jelici isplatiti 22.500 kuna odštete i podmiriti 10.000 kuna sudskih troškova zbog jednog nesvakidašnjeg slučaja. Krivo su najavili na koji peron stiže vlak, prekasno su se ispravili, a u općem metežu umirovljenica je ozljedila šaku, ručni zglobi lakat.

Foto: Youtube screenshot

Jelica (65) je umirovljenica koja se izborila za svoja prava. Hrvatske željeznice morat će joj isplatiti 22.500 kuna odštete i podmiriti 10.000 kuna sudskih troškova zbog jedne pogrešne obavijesti na razglasu. Krivo su najavili na koji peron stiže vlak kojeg je umirovljenica čekala i prekasno su se ispravili. Nastao je opći metež i guranje, a umirovljenica koja nije htjela zakasniti na vlak, dobila je ozljede šake, ručnog zgloba i lakta, piše danica.hr.

Radi se i u mirovini

hž vlak kašnjenje

Super vijesti za sve koji koriste HŽ: Ako vlak bude kasnio, imat ćete pravo na povrat novca!

Sve se dogodilo oko 22:30 sati na zagrebačkoj Kustošiji, a umirovljenica je čekala vlak u smjeru Zaprešića. Radila je u Plivi u Zagrebu, a nakon bolovanja zbog ozljede ruke otišla je u mirovinu. Ipak, nastavila je raditi i poslijepodne kao čistačica, a radno vrijeme bi joj uobičajeno završavalo oko 22 sata. Sljedeći vlak kojoj joj je odgovarao išao je tek u pet ujutro, tako da je razumljivo zašto se požurila uhvatiti onaj u 22:30.

“Preko razglasa je najavljeno da će taj vlak stići na prvi peron pa sam tamo čekala. No, prilikom ulaska vlaka u stanicu preko razglasa je rečeno da će vlak ipak stati na drugom peronu. Kako je vlak već bio na ulasku u stanicu, ljudi su se počeli naguravati kako bi uspjeli na vrijeme prijeći s prvog perona na drugi. I ja sam htjela prijeći, pa sam pala i ozlijedila ruku”, kazala je Jelica u sudskom postupku.

Sud odbacio obranu HŽ-a

Vožnja HŽ-om za starije od 60. godina i umirovljenike košta upola manje

Saslušani su brojni medicinski i prometni vještaci, kao i svjedoci, a čak je obavljena i rekonstrukcija na mjestu nezgode. Došli su do zaključka kako je HŽ “fulao” mjesto na koji stiže vlak za 334 metra, za što odrasloj osobi treba između 303 i 334 sekunde hodanjem.

“HŽ je bio dužan osigurati pravodobno obavještavanje putnika o promjenama u prometovanju vlakova kako bi imali dovoljno vremena prijeći sa sjevernog na južni peron stajališta Kustošija na mjestima na kojima je dopušten prijelaz preko željezničke pruge “, stoji u presudi.

HŽ se pokušao boriti protiv Jeličinih tvrdnji, govoreći kako na tom stajalištu “postoji samo jedan peron u smjeru Zaprešić-Zagreb glavni kolodvor i peron u suprotnom smjeru te ne postoji mogućnost prelaska s jednog na drugi peron”. Sud je u potpunosti odbacio HŽ-ov pokušaj obrane, a umirovljenica je dobila parnicu.