HSU uputio novi zakon u saborsku proceduru: Traže da se svim majkama prizna dodatni staž za djecu

Josip Mihaljević
10. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Na samom kraju donošenja mirovinske reforme 2019. godine ubačena je demografska mjera koja majkama umirovljenicama (ili očevima, ako su oni koristili rodiljni dopust) dodaje šest mjeseci staža za svako rođeno ili posvojeno dijete. Umjesto da ovo pravilo vrijedi za sve majke u državi, Vlada je u zakonu odredila da to vrijedi samo za one majke koje su se umirovile nakon 1. siječnja 2019. godine. HSU želi to promijeniti.

Foto: Pixabay

Hrvatska stranka umirovljenika danas će u saborsku proceduru uputiti novi prijedlog zakona koji bi majkama u mirovini, neovisno o datumu umirovljenja, omogućio dodani staž od šest mjeseci po rođenom ili posvojenom djetetu.

Diskriminacija starijih umirovljenica

Podsjetimo se, ta “novina” je u mirovinskom sustavu RH zaživjela 1. siječnja 2019. godine kada je na snagu stupila mirovinska reforma. Unatoč pozitivnim promjenama, zakon je dobrano razbjesnio hrvatske umirovljenice jer se on odnosi samo na one žene koje su mirovinu ostvarile 1. siječnja 2019. nadalje. Otišli ste dan ili nekoliko godina ranije u mirovinu? Za vas nema dodanog staža!

Dugo se u javnom prostoru nije ništa čulo po pitanju ove evidentne nepravde, a HSU-ov Silvano Hrelja danas je u saboru tomu posvetio govor.

melita čičak
Pomoćnica ministra: I majke koje su rodile prije 25, 30 godina dobit će dodatni staž od šest mjeseci

“Podijeli pa vladaj! Starog Rima više nema, ali taj princip i ta strategija živjet će vječno. Kod nas prosvjeda nema i neće biti jer su sve skupine razlomljene. Baš onako kako “cezari” vole. Ni umirovljenicima nije pomogla mudrost koja dolazi sa sijedima. Dali su se podijeliti i sad dio vremena viču jedni na druge, umjesto da zajedno viču na one koji su gore”, počinje Hrelja.

“Tražim da se ta mjera odnosi na sve majke umirovljenice”

Hrelja je zatim nabrojao razne podjele koje postoje u mirovinskom sustavu, a jedna od novijih je uspostavljena je uvođenjem majčinskog staža. Majke koje su se ranije umirovile pitaju se jesu li one maćehe i zašto njihov odgoj vrijedi manje od majki koje su u mirovinu otišle nakon prvog dana 2019.

“U želji da se smanje razlike između muške i ženske mirovine, stvorio se dodatni jaz između žena umirovljenica. (…)

Danas ću uputiti prijedlog zakona u kojem tražim da se ta, ponavljam, dobra mjera, odnosi na sve majke umirovljenice. To iziskuje nešto novca u proračunu, no to je mnogo manje od duševnih boli koje paraju srca majki zbog nepravde, koja im je, zamislite, zakonom učinjena. Nedopustivo”, zaključuje Hrelja.

Umirovljenicima je poručio da podignu svoj glas, sada uoči izbora, da se nepravda ispravi i da podrže zakon.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap