Hrvatski savez slijepih pokrenuo program edukacije za videće pratitelje osoba s oštećenjem vida

Ana Kanazir
7. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Usluga osobne asistencije koju pruža videći pratitelj najvažnija je socijalna usluga koja svim osobama s oštećenjem vida omogućava samostalniji, kvalitetniji i sadržajniji život, kao i njihovo uključivanje u društvo. Upravo zato je Hrvatski savez slijepih predstavio program edukacije za videće pratitelje osoba s oštećenjem vida ‘Primjereni kontakt, komunikacija i vođenje osoba s oštećenjem vida – vidjevši pratitelj’.

edukacija videći pratitelj

Edukacija za videće pratitelje | Foto: Press Hrvatski savez slijepih

Usluga osobne asistencije koju pruža videći pratitelj je Zakonom o osobnoj asistenciji osoba s oštećenjem vida postalo pravo, a ne samo mogućnost. Kako bi se osobe upoznale s ovom uslugom, organizirat će se posebna edukacija.

Mirsad Bećirović
Umirovljenik Mirsad Bećirović: Život u potpunom mraku nije ga spriječio da postane sve ono što želi

Edukacija za videće pratitelje osoba s oštećenjem vida nastala je iz potrebe jer je ova usluga specifična, a za nju nedostaje stručne literature. Upravo zato je Hrvatski savez slijepih osmislio program edukacije ‘Primjereni kontakt, komunikacija i vođenje osoba s oštećenjem vida – videći pratitelj’ namijenjen videćim pratiteljima. Kako zapravo izgleda život osobe u potpunom mraku možete pročitati u ovom tekstu.

Ova edukacija je licencirana od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te je uvrštena u programe stručnog usavršavanja. Svi polaznici po završetku edukacije dobivaju certifikat koji im omogućuje pružanje usluge osobne asistencije koju pruža videći pratitelj sukladno zakonom propisanim uvjetima.

– Edukacija se provodi u ukupnom trajanju od 25 školskih sati, od kojih je 15 sati praksa. Kroz edukaciju polaznici usvajaju znanja i informacije o oštećenju vida te pravilnom pristupu i vođenju osobe s oštećenjem vida, ulozi videćeg pratitelja te o pravima i mogućnostima i tiflotehničkim pomagalima koja ostvaruju osobe s oštećenjem vida, izjavila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Copy link
Powered by Social Snap