Zbog zanemarivanja starijih osoba kazna od 10.000 kuna pa do 45 dana zatvora

Jasmina Grgurić Zanze
12. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

S početkom iduće godine stupa na snagu novi Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja koji starije osobe stavlja u pravedniji položaj po pitanju nasilja i zanemarivanja koje će postati strogo kažnjivo. Naime, poznata je činjenica da velik broj starijih osoba trpi neki oblik nasilja unutar obitelji, čime se narušava njihovo fizičko i duševno zdravlje, ali mali broj počinitelja odgovara za takav “zločin”

Zbog zanemarivanja starijih roditelja možete u zatvor (Foto: Pixabay)

Novim Zakonom o zaštiti od obiteljskog nasilja od 2018. godine propisane su visoke kazne zatvora do čak 45 dana, kao i novčane sankcije od 10.000 kuna za zanemarivanje starijih i nemoćnih članova obitelji čime ovakvo postupanje ulazi u sferu kaznenog djela. Pritom, najugroženije su nepokretne ili teško pokretne osobe starije od 65. godina pa su tu i kazne puno veće.

Rijetko prijavljuju bližnje

Zakon zanemarivanjem smatra svako postupanje koje dovodi do uznemirenosti ili povrede dostojanstva, uzrokujući tjelesne ili duševne patnje. Zanemarivanjem se smatra i nedostatna briga o starijima, uskraćivanje hrane i vode, neredovito davanje lijekova, prepuštanje sebi, nepružanje financijske pomoći te ostali oblici psihičkog i fizičkog nasilja koje brojne starije i nemoćne osobe trpe već u krugu vlastite obitelji, pri čemu je najveća odgovornost na njihovoj djeci. Pooštrene zakonske mjere trebale bi stati na kraj sve negativnijim statistikama. S druge strane, starije osobe rijetko se odlučuju prijaviti vlastite članove obitelji, koliko god da se prema njima loše odnose, te o zanemarivanju i nasilju posvjedočiti protiv njih.

Pritom, važno je osnažiti i članove obitelji kako bi mogli što kvalitetnije skrbiti o starijima u potrebi, pri čemu zakonski još uvijek nije regulirano jedno od najvažnijih pitanja – status njegovatelja. Njegovo je uvođenje predviđeno novom Strategijom socijalne skrbi za starije osobe u razdoblju 2017. do 2020. godine. A nameću se i još neka važnja pitanja, poput mogućnosti neplaćenog dopusta ili bolovanja zbog skrbi o starijem i nemoćnom članu.

Obveza brige o roditeljima

Inače, obveza djece da brinu o svojim starim roditeljima definirana je mnogo ranije i to Ustavom Republike Hrvatske dok obvezu njihova uzdržavanja, kada oni to više nisu sami sposobni, nameće Obiteljski zakon. Primjena novog Zakona trebala bi obuhvatiti i nadležne službe te njihovo postupanje sa starijim osobama kao žrtvama nasilja, ali i institucije koje skrbe o njima, poput domova i udomiteljskih obitelji. A zanemarivanje i zlostavljanje nad starijim osobama dužne su prijaviti sve službene osobe, liječnici i stručnjaci.

O ovoj temi govori se još od ljeta kada je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo prijedloge Saveza umirovljenika Hrvatske i pučke pravobraniteljice, a ponovno je aktualizirana uoči stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna. Prije nekoliko dana o njoj su nadležni i stručnjaci govorili  i na HRT-u.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap